VUKOVAR FILM FESTIVAL

Che Guevara oduševio publiku, stiže Žena sa slomljenim nosem

27.08.2010 u 11:07

Bionic
Reading

Jučer je u Vukovaru uslijedio filmski tulum za sve 'revolucionare' svijeta: neki novi vukovarski klinci i neki stari vukovarski gerilci skupa su na šlepu gledali ostvarenje Stevena Soderbergha

Vukovar živi svoju filmsku priču. Dan započinje matinejama za djecu (Ružičkina kuća te kino Borovo), a nastavlja se angažiranim dokumentarcima iz Planet partner Zemlja kategorije. Jučer je tako prikazana kontroverzna Doktrina šoka koja razotkriva neoliberalistički kapitalizam.

U dokumentarnoj konkurenciji svoje su filmove predstavili Juliane Grossheim (Djeca iz komune) te Miroslav Mikuljan (Ljudi s mliječnog puta).

Večer je na šlepu otvorio nagrađivani kratki film Zvonimira Jurića, Žuti mjesec (nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu 2010. te dobitnik Srca Sarajeva za najbolji kratki film), priča o otuđenju u modernom svijetu s Marijom Škaričić i Lanom Barić u naslovnim ulogama. Redatelj i glumica su najavili film na šlepskoj pozornici.

A onda je započeo David Lynch na mađarski. Film Pal Adrienn (uspješno lansiran na Cannesu 2010), redateljice Agnes Koscis, o usamljenoj debeljuci koja traži staru prijateljicu predstavili su redateljica te Andrea Robert, scenarist filma.

Zatim je uslijedio filmski tulum za sve 'revolucionare' svijeta. Neki novi vukovarski klinci i neki stari vukovarski gerilci skupa su na šlepu gledali ostvarenje Stevena Soderbergha, o kultnom Che Guevari.

Danas ponovno filmski radno: klinci gledaju Jackie Chana u Špijunu iz susjedstva, Italija drhti pod Berlusconijevom autokracijom u filmu Draquilla - Italija drhti, a ljubitelji dokumentaraca gledaju afričke svirače u mraku (Kinshasa simfonija), mlade ljude na prekretnici života (Vrijeme istječe) te multikulturalne svjetove (Između dva svijeta).

Navečer će publika moći pogledati mladi hrvatski uradak, Interijer, stan, noćSaše Bana i srpski film Žena sa slomljenim nosem, Srđana Koljevića. Film će predstaviti redatelji i glumci (dolazi nam poznati srpski glumac Nebojša Glogovac).

Iza toga Che - 2.dio! Gerilci ne posustaju ni u Vukovaru, borbe protiv komaraca se nastavljaju.

Danas u hotelu Lav započinje TV sajam podunavskih javnih televizija. U sklopu prvog dana održavaju se dva okrugla stola na temu top 10 TV programa te o utjecaju TV marketa na programske strategije.