APSOLUTNI POBJEDNIK PULE

Osam nagrada filmu Rajka Grlića

24.07.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Film 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića osvojio je sedam Zlatnih Arena u Puli te nagradu inozemne kritike

'Prvi glas o nagradama došao je jutros i počeli smo slaviti', kazao je Rajko Grlić iz Motovuna gdje priprema skoro otvaranje Motovun film festivala. 'Shvatio sam da je nagrađeno puno ljudi koji su taj film radili u teškim uvjetima i izuzetno mi je drago da su nagrađeni.'

Grlić će, kao i ostali laureati ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli, prisustvovati večerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada u Areni.

Njegov film 'Neka ostane među nama' dobio je čak osam nagrada – Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Nacionalnog programa dobiva producent Igor Alexander Nola, Grlić je nagrađen za režiju, Ksenija Marinković za najbolju sporednu žensku ulogu, Srđan Kurpjel za montažu tona, Ivo Hušnjak za scenografiju, Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski za glazbu, Slobodan Trninić za kameru. 'Neka ostane među nama' osvojio je i Priznanja ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

OCJENE PUBLIKE

Sedamdeset i dva dana, 4,59
Na putu, 4,45
Neka ostane među nama, 4,19
The Show Must Go On, 4,08
Ostavljeni, 4,03
Šuma summarum, 4,02
Neke druge priče, 3,93
Majka asfalta, 3,63
2 sunčana dana, 3,11

USPJEH DEBITANATA MARASOVIĆA I ŠERBEDŽIJE

Odlično je na Puli prošao i debitantski nezavisni film Nevia Marasovića 'The Show Must Go On'. Marasović je nagrađen Arenom za najbolji scenarij te Vjesnikovom 'Brezom' kao debitant, a filmu su pripale još nagrada filmske kritike Oktavijan i Arena za specijalne efekte.

Nagradu publike za najbolji film osvojio je također debitant Danilo Šerbedžija za 'Sedamdeset dva dana'. Za ulogu u tom filmu njegov otac Rade Šerbedžija nagrađen je Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu, a Bogdan Diklić za najbolju sporednu mušku ulogu.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je mlada glumica Marija Škaričić koja tumači zlostavljanu ženu Mare u filmu 'Majka asfalta' Dalibora Matanića.

Od sedam domaćih filmova iz glavne konkurencije još je 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza nagrađen za montažu i kostime. Bez ijedne Arene ostao je film 'Dva sunčana dana' Ognjena Sviličića i 'Predstava' Dana Okija.

U novoj kategoriji manjinskih koprodukcija Zlatna Arena za glavnu mušku ulogu pripala je Tonyju Grgi za ulogu Alena u filmu 'Ostavljeni' redatelja Adisa Bakrača, za glavnu žensku ulogu Zrinki Cvitešić za ulogu Lune u filmu 'Na putu' redateljice Jasmile Žbanić, nagrađene za najbolju režiju u toj kategoriji.

O domaćim filmovima i koprodukcijama odlučivali su redatelj Bogdan Žižić, glumci Suzana Nikolić i Špiro Guberina, filmolog Krešimir Mikić i inženjer postprodukcije Dado Valentić.

'PISAC IZ SJENE' ROMANA POLANSKOG POBJEDNIK MEĐUNARODNE KONKURENCIJE

U Međunarodnom programu Arena za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je Sylvie Testud za ulogu Christine u filmu 'Lourdes' redateljice Jessice Hausner, za najboljeg redatelja Bertrandu Tavernieru za film 'Princeza Montpensier', a najboljim filmom proglašen je 'Pisac iz sjene' redatelja Romana Polanskog

Mladi filmofili najboljim inozemnim filmom ocijenili su 'Samca' Toma Forda, u kategoriji hrvatskog kratkog filma nagradili su Kristijana Milića za film 'Šampion', Jasmilu Žbanić u sekciji manjinskih koprodukcija, a Danila Šerbedžiju za najbolji hrvatski film. Na svečanoj dodjeli u Areni nagrade će biti uručene i pobjednicima natječaja doFuraj svoj film Sendiju Salmaniju, Marku Čabovu, Bruni Marini i Peteru Bohteu za 'Transemocije'.