INTERVJU: DANILO ŠERBEDŽIJA

Veselkova priča u crnoj komediji

20.07.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Za film 'Sedamdeset dva dana' Danila Šerbedžiju je inspirirala priča koju je krajem osamdesetih, služeći vojsku u JNA, čuo od Crnogorca Veselka

Mira Banjac dobitnica je tri pulske Arene, a u Puli je nakon dugo vremena nastupila u Šerbedžijinom filmu

U kasarni u Mariboru, na upoznavanju oficira i vojnika, jedan je Crnogorac imenom Veselko na pitanje što mu radi otac odgovorio ništa, a isto je odgovorio i na pitanje što mu radi stric. Kad ga je oficir upitao od čega žive, kazao je da čuvaju babu da ne umre jer ima američku penziju.

Prema toj istinitoj priči Danilo Šerbedžija osam godina pisao je scenarij za 'Sedamdeset dva dana', film premijerno izveden pred pulskom publikom.

'Ta priča ostala mi je kao dobar triger za film. Pitao sam se što bi bilo da baba umre nakon 15 minuta filma', kazao je Šerbedžija o svojoj debitantskoj crnoj komediji.

Triger za gledanje ovog filma zasigurno su značajna glumačka imena poput Rade Šerbedžije, Bogdana Diklića, Mire Banjac, Krešimira Mikića i Živka Anočića ili Miroslava Tadića kao autora ličkog bluesa.

O radu u obiteljskom okružju, želji Mire Banjac da glumi obje babe, ličkom mentalitetu i crno-bijelom svijetu provincije Danilo Šerbedžija govori u videointervjuu za tportal.hr.