'NEKE DRUGE PRIČE' U ARENI

Lucija Šerbedžija: 'Osjećala sam se kao ženski C. Chaplin'

18.07.2010 u 17:34

Bionic
Reading

Nakon premijere filma Nevia Marasovića 'The Show Must Go On' u pulskoj Areni, koji je publika ocijenila prosječnom ocjenom od 4.08, u nedjelju navečer bit će prikazan film 'Neke druge priče' pet redateljica iz zemalja bivše Jugoslavije, a u tri od pet priča omnibusa naslovne uloge igraju hrvatske glumice - Lucija Šerbedžija, Nina Violić i Nera Stipičević

Nera Stipičević i Goran Bogdan u filmu Ivone Juke

'Neke druge priče' omnibus je sastavljen od pet kratkih filmova redateljica iz Slovenije (Hana Slak), Hrvatske (Ivona Juka), Bosne i Hercegovine (Ines Tanović), Srbije (Ana Maria Rossi) i Makedonije (Marija Džidževa).

Povezuje ih motiv trudnoće, koji je bio jedini zadan mladim redateljicama prije stvaranja filmova. Prema riječima autora idejnog koncepta projekta Nenada Dukića, namjera mu je bila mlade autorice okupiti oko lajtmotiva rađanja u metaforičkom smislu te uz povezivanje filmova povezati i regionalne kinematografije.

Nina Violić glumi stranu diplomatkinju

Ta veza podcrtana je i glumom hrvatskih glumica Nine Violić i Lucije Šerbedžije u bosanskom, odnosno slovenskom filmu, a kako je na predpremijernom predstavljanju filma istaknula Nina Violić, ona i Lucija u ulozi su hrvatskog izvoznog proizvoda. Nadovezujući se na nju, redateljica Ivona Juka kazala je da obožava hrvatske glumce i da je ovaj film odnio etiketu prema kojoj su hrvatski glumci sinonim za lošu glumu.

Nina Violić u bosanskohercegovačkoj priči na engleskom glumi stranu diplomatkinju u Sarajevu koja pred odlazak iz grada zatrudni s tamošnjim mladićem, dok Lucija Šerbedžija u slovenskom filmu igra trudnu časnu sestru koja progovara tek jednu riječ tijekom cijelog filma.

'Osjećala sam se kao ženski Charlie Chaplin', prokomentirala je Šerbedžija.

Segej Trifunović u srpskoj priči glumi nastrijeljenog kriminalca

Srpska priča odvija se na odjelu intenzivne njege u bolnici, gdje žena nakon pokušaja samoubojstva upoznaje ranjenog kriminalca. Makedonski pak film motiv trudnoće donosi kroz priču o narkomanki kojoj oduzimaju dijete.

Hrvatski film dosad višestruko nagrađivane Ivone Juke ('Što sa sobom preko dana') zadani motiv obrađuje u priči mladog para, poslovnog čovjeka i umjetnice, a naslov mu je 'Pogled iz bunara'.

Glavnu žensku ulogu odigrala je debitantica na filmu Nera Stipičević, čije su eksplicitne fotografije iz filma već zaintrigirale javnost.

Pričajući o svom prvom filmskom iskustvu, Stipičević je napomenula da ju je prvenstveno privukla priča, a potom i rad s Ivonom Jukom koja ju je odabrala jer odlično utjelovljuje lik mlade žene u konfliktu sa sredinom, žene čiji interesi su suprotni onima koje joj nameću ljudi iz okoline.

Film 'Neke druge priče' nakon Pule bit će prikazan u Motovunu i na Sarajevskom filmskom festivalu, a zasad je pozvan na petnaestak festivala.