PREDSTAVLJEN NACIONALNI PROGRAM

Deset filmova i šest svjetskih premijera u Puli

17.06.2010 u 13:20

Bionic
Reading

Nacionalni program 57. Festivala igranog filma u Puli donosi deset filmova od kojih su čak šest svjetske premijere

Na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Europskog doma u Zagrebu predstavljen je Nacionalni program 57. Festivala igranog filma u Puli. U Nacionalnom programu ove je godine deset filmova. Sedam je u glavnoj sekciji od kojih su čak šest svjetske premijere, a tri u sekciji manjinskih koprodukcija, koje od ove godine po prvi put ulaze u konkurenciju.

Za razliku od prošlogodišnje ratne tematike, zanimljivo je da ove godine tematski dominiraju filmovi o ljubavnim problemima i preljubu.

Festival će biti otvoren nezavisnim filmom, znanstveno-fantastičnom dramom 'The Show Must Go On' debitanta Nevija Marasovića. U konkurenciji su još dva debitanta: Ivan-Goran Vitez, koji predstavlja crnohumorni akcijski film 'Šuma summarum' te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom 'Sedamdeset i dva dana'. Dalibor Matanić predstavit će dramu 'Majka asfalta', a Ognjen Sviličić '2 sunčana dana'. Splitski redatelj i video-umjetnik Dani Oki predstavlja se dramom 'Predstava' koja će biti prikazana na digitalnom HD formatu u Kinu Valli. Jedini film iz glavne sekcije koji je u Hrvatskoj već viđen je ljubavna drama 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića.

Među manjinskim su koprodukcijama tri filma koja je sufinanciralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a u njihovom nastanku sudjelovali su hrvatski koproducenti i filmski umjetnici. Prvi je među njima omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije pod nazivom 'Neke druge priče', u kojem je hrvatsku priču režirala Ivona Juka, a hrvatski koproducent je 4Film (Anita Juka). Drugi je drama 'Na putu' Jasmile Žbanić u kojoj su glavne uloge odigrali Zrinka Cvitešić i Leon Lučev, a hrvatski je koproducent Produkcija Živa (Leon Lučev). Bosanskohercegovački redatelj Adis Bakrač režirao je film 'Ostavljeni' u kojem je glavnu žensku ulogu odigrala Mira Furlan, a koproducirao ga je zagrebački Olimp film (Mario Vukadin). Srbijanski redatelj Srđan Karanović predstavit će film 'Besa' koji je van konkurencije, a u kojem glumi Miki Manojlović, u koproduciji Slobodana Trninića

Ravnateljica festivala Zdenka Višković-Vukić istaknula je da su nakon tromjesečne adaptacije u Puli napokon dobili urede.

Osim u tom gradu, festival se ove godine širi te će filmovi bit prikazani na Riječkim ljetnim noćima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu i Osječkom ljetu kulture.