MJESEC DANA KULTURE

Dodjelom nagrada završeno Splitsko ljeto

15.08.2009 u 07:39

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada 'Judita' u galeriji Meštrović završeno je 55. Splitsko ljeto na kojem je tijekom 32 festivalska dana izvedeno 38 opernih, baletnih, dramskih predstava i koncerta, te postavljene četiri izložbe

Nagrada "Judita" za umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta dodijeljena je glumcu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Nenadu Srdeliću za njegovu ulogu Paron Furte u "Ribarskim svađama" Carla Goldonija u režiji Vinka Brešana.

"Nenad Srdelić je odigrao ulogu Paron Furte s osebujnim glumačkim artizmom. Pritom se nije povodio za važnim rješenjima svojih prethodnika u toj ulozi, nego je uznastojao, i u tome posve uspio, iznaći i izrazito vlastito viđenje psihičkih i fizičkih osobina ove zanimljive komedijske osobe koja je bitno pridonijela općem uspješnom dojmu predstave", navedeno je u obrazloženju Ocjenjivačkog suda.

Nagrada "Judita" za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 55. Splitsokog ljeta pripala je izvedbi Verdijeve opere "Don Carlos" na Peristilu koju je izveo ansambl Opere splitskog HNK u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Ivana Repušića, a glavnu ulogu Filipa II. igrao je Ivica Čikeš.

Nagradu je intendantu splitskoga HNK-a Milanu Štrljiću predao zamjenik predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić.

U obrazloženju je naglašeno kako je "cjelinu ostvarenja uspostavio maestro Ivan Repušić, autentični tumač kompleksa podloška, savršenom sinkroniziranosti sva tri ansambla Opere".

"Najpotresniju glazbu Verdi je je namijenio Filipu Drugom, najkompleksnijoj ulozi svoga basovskog repertoara. Ivica Čikeš je u toj, do sada svojoj najboljoj ulozi, zrelošću vlastita umjetničkog nadahnuća, uronivši psihološki duboko u sve razine sukoba između oca i sina, vrhunski iznio vokalne i glumačke vrijednosti podloška. Gabriela Georgiojeva kao Elizabeta plijenila je kristalno čistom plemenitosti fraza u svim segmentima. U dramske vrhunce spada i zadivljujuća maska Velikog inkvizitora u interpretaciji Branislava Jakića", navodi se u obrazloženju nagrade "Judita" dodijeljene izvedbi opere "Don Carlos".

Povjerenstvo dramske nagrade "Judita" za dramski program dodijelilo je posebnu plaketu Marku Petriću, studentu glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu za njegov, kako je navedeno, važan glumački doseg u ulozi Djeteta u predstavi "Moje dijete", autora Mikea Bartletta, u režiji Nenni Delmestre.

Po prvi puta u 55-togodišnjoj povijesti Splitskog ljeta, na ovogodišnjem je festivalu dodijeljena je Nagrada naroda moga, a pripala je Katarini Livljanić - uglednoj muzikologinji i profesorici srednjovjekovne glazbe i pjevanja na pariškom Sveučilištu Sorbonna i to, kako je obrazloženo, za osobit doprinos očuvanju i obradbi hrvatske srednjovjekovne crkvene i glagoljaške glazbene baštine te njeno suvremeno izvođenje i promociju diljem svijeta. Umjesto nje nagradu je primila njezina prijateljica Jasna Vulić.

Nagrade "Judita" predao je glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Zoran Krželj, a nagradu Umjetnik naroda moga predao je ravnatelj Muzeja "Ivan Meštrović" u Splitu Andro Krstulović.

Festival je zatvorio zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Vicko Haladinić (izaslanik župana Ante Sanadera), a festivalsku zastavu s jarbola je spustio ovogodišnji laureat Nenad Sardelić.