ŽIVOT I TANGO NA SPLITSKOM LJETU

Turski ansambl, argentinska glazba i korejska koreografija

02.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

U nedjelju, 2. i u ponedjeljak, 3. kolovoza, na 55. splitskom ljetu, na otvorenoj pozornici na Sustipanu, gostovat će baletni ansambl Turske državne opere i baleta iz Ankare s kolaž-predstavom 'Život i tango', kao jedina ovogodišnja gostujuća baletna produkcija

Predstava se sastoji od dva dijela, jednočinke 'Iza pozornice', na glazbu Manfreda Leuchtera i Tae-Gun Kım te baleta 'To je tvoj život' na glazbu Astora Piazzolla i Jacoba Gadea. Oba su dijela koreografska kreacija poznate korejske plesačice i koreografkinje Young Sue Hue Simon.


Po riječima Armagana Davrana, direktora turskog baleta iz Ankare i nekadašnjeg plesača, prvo se djelo može smatrati koreografskim uprizorenjem često hektičnih zbivanja iza scene, dok balet 'To je tvoj život' funkcionira kao plesno uprizorenje scena iz svakidašnjice. Uz senzualnu tango glazbu legendarnog Astora Piazzole i dopadljivu retro kostimografiju iz 60-ih godina, balet donosi šest scena s prepoznatljivim temama, poput bračnih razmirica i preljuba te nezadovoljnog poslovnog čovjeka koji svoj život neprestano uspoređuje s drugima.

Turski ansambl iz Ankare, kao glavni među pet državnih kazališta u Turskoj, godišnje iznese do četiri nove plesne produkcije, a u svom repertoaru alternira klasični i moderni izričaj s čestim gostovanjima stranih koreografa. Uz neizostavne klasične naslove poput 'Labuđeg jezera', 'Giselle' i 'Sna ljetne noći', ističu i snažan angažman na polju modernog baleta, s naslovima poput 'Concerto' (M. Cantalupo i K. Gdaniec), 'Troy Game' (Robert North), 'Carmine Burane' (Maurici Wajnrot) i 'Sync' (Nils Christe).

Splitska će publika imati, dakle, jedinstvenu priliku vidjeti turski ansambl koji izvodi predstavu na argentinski glazbeni predložak u koreografiji korejske umjetnice. Sama ta činjenica već dovoljno govori o otvorenosti ankarskog kazališta prema prepletanjima kulturnih utjecaja, a kratki ulomci koje smo vidjeli iz predstave najavljuju komunikativan i moderan balet koji se otvoreno referira na paradokse suvremenog života.

Državni balet iz Ankare posljednji je put gostovao u Hrvatskoj 1998. na Dubrovačkim ljetnim igrama s koreografijama na glazbu Ravelovog Bolera i Beethovenove 7. simfonije, a nakon splitskog gostovanja odlazi na ljetnu turneju po Turskoj.