FESTIVAL U PULI

'Metastaze' Branka Schmidta najbolji su domaći film

27.07.2009 u 09:50

Bionic
Reading

'Stvorena je fama da filmovi koji imaju premijeru prije Pule imaju lošu prođu. To je razglasio umjetnički direktor Festivala koji voli imati premijere', rekao je Branko Schmidt, režiser filma 'Metastaze' koji je proglašen najboljim hrvatskim filmom na Festivalu igranog filma u Puli

Iznenađen dobivanjem glavne nagrade Festivala igranog filma u Puli, pojasnio je kako je stvorena fama da su filmovi čije premijere su prije Festivala lošije tretirani od premijernih naslova.

'Mi smo imali premijeru ranije, jer imamo film iznimno atraktivan mladoj generaciji koja 24 sata skida filmove s interneta i znali smo da kad se divix pojavi na internetu, da će kino prodaja pasti. I to se dogodio. Na nasreću, do onda ga je vidjelo već 30 tisuća gledatelja.

Da smo slušali savjete umjetničkog direktora festivala, mi bismo na jesen imali četiri-pet tisuća gledatelja u kinima. Napravili smo najbolju stvar za film', zaključio je Schmidt

'Film se nametnuo kao osobita psihološka studija skupine urbanih marginalaca obilježenih brojnim ožiljcima ovdašnje zbilje. Odlikuje se besprijekornim osjećajem za organizaciju kadra i scene kojima je ostvario uvjerljivo prožimanje dokumentarističkih i igranih komponenti', stoji u obrazloženju žirija koji čine Zrinko Ogresta, Vlasta Knezović, Bruno Kragić, Vlatko Perković i Josip Podvorac. Za ulogu u 'Metastazama' nagrađen je i glumac Rene Bitorajac, u kategoriji najbolje muške glavne uloge. 'Metastaze' su pobijedile i u izboru Žirija mladih filmofila te dobile Zlatnu arenu za masku (Jasna Rosini).

Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Dijana Vidušin za nastup u filmu 'Ljubavni život domobrana' redatelja Pave Marinkovića. Za sporedne uloge nagrađeni su Leni Politeo (Baba u filmu 'U zemlji čudesa' Dejana Šorka) te Nikša Butijer kao Šaran u filmu 'Crnci' redateljskog dvojca Zvonimira Jurića i Gorana Devića koji su nagrađeni za najbolju režiju. Žiri je najboljim scenarijem proglasio onaj Antonija Nuića za film 'Kenjac'. Za taj film Miro Pivčević dobio je Zlatnu arenu za kameru, a Srđan Gulić za glazbu.

Za montažu filma 'Ljubavni život domobrana' nagrađen je Dubravko Slunjski, a za scenografiju u istom filmu Velimir Domitrović

Film Dejana Šorka 'U zemlji čudesa' po oduci žirija ima najbolju kostimografiju, za što je nagrađena Doris Kristić

Posebnu Zlatnu arenu za ton dobila je Dubravka Premar za montažu zvuka u 'Crncima'.

Najboljom debitanticom proglašena je Lana Barić za ulogu u filmu 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića u omnibusu 'Zagrebačke priče'.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara
nagradu Oktavijan za najbolji hrvatski dugometražni igrani film dodijelilo je redatelju Antoniju Nuiću  za film 'Kenjac'.

Prema glasovima publike
koja je domaće filmove tijekom Festivala gledala u Areni, pobijedio je film 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića što je autoru donijelo nagradu Zlatna vrata Pule.

U međunarodnom programu, najboljim je HDFK proglasio film 'Ljubavnici' Jamesa Graya, dok je mladim filmofilima najbolji 'Raj je zapadno'.

Laureatima će nagrade biti dodijeljene u subotu navečer u pulskoj Areni.