GALERIJA MEŠTROVIĆ

Scenografije Rudolfa Bunka na Splitskom ljetu

22.07.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Postavom i otvaranjem izložbe Rudolfa Bunka, scenografa splitskog kazališta od 1945. do 1958. u Galeriji Meštrović, simbolično je obilježen početak suradnje tih dviju kulturnih institucija. Osim toga, ta izložba je i najbolji dio likovnog segmenta ovogodišnjeg Splitskog ljeta

Rudolf Bunk je njemački scenograf i slikar kojeg su uzbudljive putešestvije u jednoj fazi života nanijele u Split. Rođen je 1908, a Njemačku je napustio 1933. Bila je to godina dolaska nacista na vlast i slikar Bunk, pod utjecajem ekspresionizma koji je proglašen dekadentnom umjetnošću, odlazi iz domovine, svjestan novonastale situacije i započinje svoju životnu avanturu.

Bijeg od nacizma ga je vodio od Austrije, preko Balkana, Nevesinja i Trebinja do Dubrovnika, Splita, Visa, El-Shatta u Egiptu i opet do Splita.

Nakon Splita 1958. se vratio u Hamburg, gdje je i umro 1974. godine. Ova blic-biografija je bila potrebna za bolje sagledavanje konteksta njegovog rada u Splitu. Osim izvanrednog i upečatljivog kreativnog traga u scenografiji, dubok je njegov trag i u organizacijskom smislu, jer on je sa sjevernjačkom preciznošću organizirao važne segmente kazališne produkcije kao što su radionice.

Na izložbi je prezentiran dio njegovih skica i radova iz kojih se vidi koliko je važan bio u promociji novih lokacija kao što su foaje, Peristil, Vestibul i još neka mjesta u gradu. Galerija Meštrović je logičan odabir za izložbu jer je on promovirao atrij galerije kao kazališnu pozornicu, a osim toga Bunk i Meštrović su bili dugogodišnji prijatelji.

Trag njegovog scenografskog genija se može prepoznati i u današnjim produkcijama na Peristilu. On je prvi prilagodio taj prostor za glasovitu 'Aidu', koja je postala sinonim Splitskog ljeta.

U katalogu je odličan informativan tekst o autoru i izložbi napisala Branka Brekalo, a skupa s ravnateljima HNK-a i Galerije Meštrović, Milanom Štrljićem i Androm Krstulovićem Oparom, na otvorenju je prisutne pozdravio i unuk Rudolfa Bunka Igor Denegri, znakovitom porukom 'smrt kapitalizmu'. Bunk je cijeli život bio u borbi s totalitarizmima, represijom i refleksija tog otpora očito traje i danas.