26. - 30. KOLOVOZA

Vukovar Film Festival

12.05.2009 u 14:16

Bionic
Reading

Vukovar Film Festival međunarodni je filmski festival podunavskih zemalja koji se održava od 26. do 30. kolovoza. Utemeljitelji festivala su grad Vukovar i tvrtka Discovery d.o.o. iz Vukovara

Osnovna namjera je ovim filmskim festivalom Vukovaru i Istočnoj Slavoniji dati novu, pored domaće, međunarodnu dimenziju kulturnog života, obnove grada i regije.
Mjesto radnje za održavanje festivala, determinirala je činjenica da su obje vukovarske kinodvorane uništene u domovinskom ratu.

Ta činjenica dovela je do ideje da se preuredi riječni šlep koji se inače koristi za prijevoz tereta, u otvoreno kino na rijeci Dunav. Koliko je poznato, ne postoji nijedan festival ili kino koji funkcioniraju na taj način. Ta specifična kino projekcija postala je zaštitni znak festivala i atrakcija za posjetitelje iz cijele Hrvatske i šire. Uz aktivnu siestu preko dana, na pješčanim dunavskim adama ispunjenim globalnim ritmovima i novim glazbenim grooveovima, Vukovar postaje ljetna destinacija moderne urbane scene.

Program se naslanja na ideju filmskog festivala na rijeci Dunav. Dva smjera – podunavski i premijerni; dva bonusa – za najmlađe i atraktivne projekcije.
Osnovu programa čine filmovi iz danas iznimno kvalitetnih i aktivnih kinematografija deset podunavskih zemalja. Na ovaj način festivalu je zagarantirana budućnost jer je u širem interesu cijele podunavske regije.

Prošle godine uz zgradu Hrvatskog doma otvoren je i kulturni dom Ružičkina kuća s kojom su dobivene dodatne mogućnost prikazivanja filmova u zatvorenom prostoru, što osigurava planirano proširenje programa. Ružičkina kuća je mjesto kontinuiranog nastavka VFF-a u kojoj se kroz program Vukovarsko zagrijavanje (svakog petka do početka festivala) prikazuju atraktivni i kvalitetni filmski naslovi.