NAGRAĐEN U JERUZALEMU

Murakami između Izraela i Palestine

16.02.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Japanski pisac Haruki Murakami dobitnik je ovogodišnje najprestižnije izraelske književne nagrade za inozemne pisce

Šezdesetogodišnji pisac preuzeo je jeruzalemsku nagradu za slobodu pojedinca u društvu od izraelskog predsjednika Shimona Peresa na otvorenju međunarodnog književnog sajma u Jeruzalemu.

Premda je dobio upozorenje od jedne propalestinske grupe da zbog sigurnosnih razloga i rata u Gazi ne dolazi po nagradu, odlučio je suprotno.

'Kad su me pozvali da preuzmem nagradu zapitao sam se je li to ispravno i hoću li time podržati jednu stranu. Odlučio sam doći jer, kao i većina romanopisaca, sklon sam napraviti suprotno od onog što mi govore. Pisci ne mogu vjerovati onome što ne vide ili ne dotaknu vlastitim rukama. Odlučio sam vidjeti i govoriti, umjesto da ne učinim ništa', rekao je Murakami, a prenosi AFP.

'Ako postoji čvrst, visok zid i jaje koje se o njega razbija, nije bitno koliko je zid ispravan, a jaje pogrešno, stajat ću na strani jajeta. Zato što je svatko od nas jaje, jedinstvena duša u jednoj lomljivoj ljusci. Svatko od nas suprotstavlja se nekom visokom zidu, a to je sistem', pojasnio je pisac.

Prijašnjih godina istu nagradu dobili su Milan Kundera, Arthur Miller i Mario Vargas Llosa.