Književnost ELEKTRONIČKE KNJIGE

Recluseov anarhistički klasik na internetu

  • Autor: S. F.
  • 23.11.2010 9:17:53
  • 23.11.2010 9:10:00

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM), u suradnji sa zagrebačkim DAF-om, objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novi besplatni naslov, anarhistički klasik 'Evolucija, revolucija i anarhistički ideal' Éliséea Reclusa

Knjiga je u tiskanom obliku objavljena 2001. godine. Élisée Reclus (1830-1905) jedan je od utemeljitelja moderne geografske znanosti u Francuskoj.

Nakon studija geografije u Berlinu pod vodstvom K. Rittera, bio je 1851. zbog republikansko-anarhističkih gledišta protjeran iz Francuske. Tijekom progonstva obišao je Veliku Britaniju, SAD, Srednju Ameriku i Kolumbiju, a u Francusku se vratio 1862, gdje je postao član Prve internacionale i pripadnik Nacionalne garde Pariške komune. Nakon sloma je bio osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, ali ona mu je zbog znanstvenog ugleda zamijenjena progonstvom. Nakon boravka u Italiji i Švicarskoj, od 1892. radio je kao sveučilišni profesor u Bruxellesu. Njegova glavna djela su 'Nova opća geografija' i 'Evolucija, revolucija i anarhistički ideal'. U tom djelu obrazlaže ideju anarhizma kao težnju punoj slobodi i emancipaciji ljudskih bića, unatoč mnogim razlikama od vremena u kojem je nastala i danas prilično daleku od stvarnih prilika.

Trenutno je na internetskim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dostupan 121 naslov.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još