FRIGIDNA KNJIŽEVNOST

Franzenu prijeti titula najlošijeg opisivača seksa

19.11.2010 u 11:01

Bionic
Reading

Jonathan Franzen, američki književnik kojega nazivaju Tolstojem novoga doba, ušao je u uži izbor za ovogodišnju nagradu Bad Sex in Literature

Jonathan Franzen u finale za nimalo laskavu Bad Sex Award, koja se dodjeljuje za najlošiji opis seksa u književnosti, ušao je zahvaljujući ulomcima iz svog posljednjeg romana 'Sloboda'.

Franzen među ostalim piše: 'Njezin uzbuđeni klitoris je narastao 20 cm, prodorna olovka nježnosti kojom je lagano odmaknula usne njegova penisa i nabila se do dna.'

Iako se među izglednim finalistima donedavno spominjao bivši engleski premijer Tony Blair zbog ulomaka iz romana 'Putovanje', u uži krug ipak je ušao njegov bivši savjetnik za komunikacije Alaistar Cambell.

Žiri magazina Literary Review koji nagradu dodjeljuje osamnaestu godinu zaredom Cambellove opise seksa ocjenjuje klišejiziranim i jeftinim. 'Zidovi su se umalo urušili dok smo se probijali i vrištali na svom putu kroz sate zadovoljstva do spajanja za koje je čitav moj život bio priprema', piše Cambell u svom drugom romanu 'Maya'.

Ostali finalisti su Christos Tsiolkas 'The Slap', Annabel Lyon (The Golden Mean), Neel Mukherjee (A Life Apart), Craig Raine 'Heartbreak', Rowan Somerville 'The Shape of Her' i Adam Ross 'Mr Peanut'.

Prošle godine nagradu je osvojio pisac Jonathan Littell za roman 'The Kindly Ones'.

Cilj nagrade koja se dodjeljuje od 1993, a pokrenuli su je britanski novinar Auberon Waugh i kritičar Rhoda Koenig, skretanje je pozornosti na nepotrebne opise seksa u književnim ostvarenjima.

Pobjednik će bit proglašen 29.studenoga na svečanosti u Londonu.