LJUBAV PREMA ČITANJU

Tjedan u kojem ćemo putovati knjigom

18.11.2010 u 09:47

Bionic
Reading

U tridesetak hrvatskih gradova i više od sto knjižara od idućeg proljeća zaživjet će Tjedan dobre knjige, manifestacija kojoj je cilj promocija knjige i čitanja

Nedavno završen Interliber posjetilo je oko sto tisuća ljudi, a spominje se i 30-postotno povećanje prodaje knjiga u odnosu na prošlu godinu.

Dosta pozitivni bili su i podaci istraživanja koje je po narudžbi Udruge za zaštitu prava nakladnika/ZANA proveo GFK pred ljeto ove godine. Pokazalo se da je 44 posto ispitanih pročitalo barem jednu knjigu u tri mjeseca, većina čitatelja pročitala je u prosjeku 4,8 knjiga u tromjesečju, a i svatko je kupio tri knjige u tom razdoblju.

Vlatka Jeh i Zdenka Gold autorice su projekta kojem je cilj animirati čitatelje širom Hrvatske

Ti podaci još uvijek su ispod inozemnih, što ni ne čudi s obzirom da hrvatske kulturne institucije nisu provele nijednu suvislu strategiju koja bi na čitanje i poticala.

Ipak, ti podaci bili su polazišna točka od koje su krenule Vlatka Jeh i Zdenka Gold kad su odlučile na razini Hrvatske pokrenuti Tjedan dobre knjige, kulturno-marketinšku manifestaciju kojoj se priključila većina domaćih izdavača.

Svoju ideju razradile su prema okušanom nizozemskom konceptu 'Boekenweeka', jedne od najdugovječnijih i najuspješnijih europskih književnih manifestacija. Nakon što je ZANA prihvatila njihov projekt, prvo što su napravile bio je odlazak u Amsterdam kod glavnih organizatora 'Boekenweeka' kako bi čule njihova iskustva i iz prve ruke ocijenile što je od viđenog primjenjivo u Hrvatskoj.

Rezultat je jednotjedna knjiška manifestacija kojoj je cilj animirati čitatelje. Od 14. do 20. travnja iduće godine u knjižarama diljem Hrvatske i na javnim prostorima bit će organiziran program Kaleidoskop koji obuhvaća niz edukativnih događanja, a u knjižarama koje će sudjelovati u Tjednu dobre knjige kupci će dobiti ekskluzivnu knjigu pisanu za tu prigodu.

Organizatorice još ne žele otkriti tko će biti autor ili autorica knjige, no poznato je da će tema biti putovanje, što je i glavna tema prvog Tjedna dobre knjige.

Projekt iza kojeg stoji tvrtka Spiritus Movens još čeka rezultate Natječaja za potporu kulturnih manifestacija. Zasad se Tjedan dobre knjige smjestio na internetu, a o daljnjem razvoju manifestacije možete čitati na njihovim službenim stranicama www.tjedandobreknjige.com