Književnost ROMAN 'VOĐA'

Nagrada VBZ-a beogradskom autoru Aleksandru Novakoviću

Nagradu nakladničke kuće VBZ-a na natječaju za najbolji roman 2010. dobio je beogradski autor Aleksandar Novaković za roman 'Vođa'

Predsjednik ocjenjivačkoga suda Miljenko Jergović proglasio je ovogodišnjeg dobitnika podsjećajući kako su na natječaj pristigla 103 rukopisa. Istaknuo je da je u uži krug ušlo 13 rukopisa manje-više gotovih i dobrih knjiga, koje, po njegovu mišljenju, nadilaze prosjek književne produkcije u regiji.

Član ocjenjivačkoga suda i urednik tiskanog romana 'Vođa' Vladimir Arsenijević podsjetio je kako se radnja romana događa na Vidovdan 1914. te da roman donosi priču o kapetanu srpske vojske koji je počinio zločine u balkanskim ratovima. Glavni lik odlazi u budućnost, pa čak predviđa i Drugi svjetski rat, rekao je, dodajući kako se taj zločinac pokušava suočiti sa svojim zlodjelima.

'Roman je strašna priča o svim našim zločinima i našim zločincima', rekao je Arsenijević, ističući kako je riječ o univerzalnoj priči o zlu.

Direktor VBZ-a Boško Zatezalo napomenuo je kako će autorima preostalih 12 rukopisa s ovogodišnjega natječaja ponuditi ugovore za objavljivanje knjiga.

Pobjednički roman objavio je VBZ, a pobjednik će dobiti i sto tisuća kuna.

Aleksandar Novaković rodio se 1975. u Beogradu. Piše romane, drame, kratke priče i pjesme. Među ostalim, objavio je i roman 'Keltska priča'. Član je angažiranoga alternativnog rock-sastava 'Skribomani'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još