SVAKODNEVNE KRIMI PRIČE

Nove knjige Pavla Pavličića i Gorana Tribusona

03.11.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Romane kriminalističkog žanra Pavla Pavličića 'Stara ljubav' i Gorana Tribusona 'Zbirka otrova' predstavili su autori i urednik knjiga Zoran Maljković u knjižnici Doma za starije i nemoćne osobe na zagrebačkom Trnju

Goran Tribuson

Radnja moga romana događa se u izmišljenom staračkom domu, jer, kako je istaknuo Pavličić, u nju nije dobro stavljati žive ljude i stvarne ustanove. "Krimić se mora događati u stvarnom životu", rekao je, dodavši kako je zagonetka ono što čitatelja potiče na čitanje. Podsjetio je kako se u njegovo romanu pedeset godina nakon sukoba susreću protivnici u staračkom domu, gdje se događa rasplet priče.

Ocjenivši kako smo danas bar u metaforičkom smislu svakodnevno izloženi raznim trovanjima, Tribuson je istaknuo kako iz svoga najširega životnog iskustva bira teme za pisanje romana. 'Prepoznavanje situacija je jedna od vrijednosti čitanja', rekao je, dodavši kako je u romanu ispričao priču o dvojici ljudi koji su toliko vezani da jedan drugoga pokušavaju otrovati.

Knjige je objavila zagrebačka nakladna kuća Mozaik knjiga.

Pavao Pavličić (1946.) je redoviti profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Književnu karijeru započeo je kao novelist, a do sada je objavio više romana, među kojima i roman "Trajanovo pravilo".

Goran Tribuson (1948.) jedan je od produktivnijih hrvatskih proznih pisaca. Autor je više romana među kojima i romana "Ne dao Bog većeg zla".