ISPRAĆAJ NA MIROGOJU

Posljednji oproštaj od Vesne Parun

28.10.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Pjesnikinju Vesnu Parun danas su na zagrebačkom Mirogoju posljednji put ispratili njezini prijatelji i štovatelji, a prema njezinoj posljednjoj želji, bit će pokopana u Grohotama na Šolti

Hrvatska književnost i kultura izgubili su velikog klasika i pjesnikinju koja je ispisala neke od najljepših stihova hrvatske poezije, rekao je ministar kulture Božo Biškupić. Vesna je bila posebna i jedinstvena i kao umjetnica i kao čovjek, ona je bila svoje stvaralaštvo, istaknuo je, dodavši da će nam nedostajati razgovori s njom i žučne polemike bez dlake na jeziku, žestoke, ali dobronamjerne, onakve kakvu smo je poznavali godinama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da njezini borbeni duh i mašta nisu slabili do kraja te da je svojim velebnim opusom, od prve zbirke do najnovijih ostvarenja, ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva pisaca Velimira Viskovića, Vesna Parun je bila velika pjesnikinja ljubavi, a u kasnijoj dobi i jedan od najvećih satiričara tranzicijskog doba.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović podsjetio je na brojne razgovore i suradnje Vesne Parun i tog strukovnog društva, kojem je uz manje prekide bila članicom oko 60 godina.

Od Vesne Parun, koja je preminula u Stubičkim toplicama u 88. godini, oprostili su se i akademik Ante Stamać u ime Razreda za književnost HAZU-a, a stihovima njezini prijatelji Branko Pejnović i Mirjana Vukojčić.

Vesna Parun je ispraćena na Šoltu uz zvukove pjesme Arsena Dedića 'Tamo da putujem'.