'NEKOLIKO DANA KOLOVOZA'

Predstavljen prvijenac novinarke Mirjane Dugandžije

21.10.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Novinarka Globusa Mirjana Dugandžija predstavila je svoj roman prvijenac 'Nekoliko dana kolovoza'

Ako je suditi po medijskom odjeku, jedna od zanimljivijih knjiga koje su se ove godine pojavile na hrvatskom tržištu svakako je 'Nekoliko dana kolovoza', prvijenac Mirjane Dugandžije.

No ako se zna da je riječ o dugogodišnjoj novinarki tjednika Globus, onda ipak ne čudi interes medija za ono što je napisala njihova kolegica. Gužva je bila i na promociji romana, u izdanju EPH/Novi Liber, koja je održana u Profil Megastoreu. O 'Nekoliko dana kolovoza' govorili su književna teoretičarka Andrea Zlatar i pisac Zoran Ferić, dok je autorica pročitala odlomak teksta.

Andrea Zlatar, koja je i napisala pogovor, posebno ističe da ovaj roman nudi nekoliko perspektiva, s obzirom da autorica piše i u prvom i u trećem licu.

Također, u tekstu se mogu naći slojevi obiteljske drame, povijesno-političkog konteksta, kao i socijalna kritika, s obzirom na ironiziranje pojedinih hrvatskih kulturnih veličina, odnosno onih koji se takvima smatraju i koje mediji, poput Globusa, takvima predstavljaju.

Glavni lik je Ksenija, autoričin alter ego, koja radi kao novinarka zadužena za kulturu, ali se paralelno s time nosi i s odgovornošću roditeljstva, kao i s nerazriješenim odnosom s vlastitim ocem. U igri je i dugogodišnji ljubavnik, ali i Ksenijina opsesija šopingom. Sve to čini 'Nekoliko dana kolovoza' romanom koji nije jednostavno žanrovski odrediti, smatra Zlatar, koja posebno ističe topli realistički diskurs autorice kada piše o obitelji.

Drugi promotor romana, pisac Zoran Ferić, bio je kao prijatelj Mirjane Dugandžije unaprijed upoznat s njenom namjerom da počne pisati književnost. Isprva skeptičan, na predstavljanju je priznao da sada osjeća i određenu ljubomoru te da ga još od 'Šumskog duha' Gorana Samardžića nije tako pogodio neki roman.

Ferića je 'Nekoliko dana kolovoza' osvojilo i unatoč tome što nije ljubitelj fragmentarnog pripovijedanja, no u Dugandžijinom tekstu se razlomljenost kumulativno slaže u dobro osmišljenu fabulu. Ako je vjerovati promotorima, 'Nekoliko dana kolovoza' je roman za čije čitanje vrijedi izdvojiti nekoliko sati.