Književnost UTJERIVAČI STRAHA

'Kad jaganjci utihnu' i dalje top horor

  • Autor: S. F.
  • 19.10.2010 13:42:20
  • 19.10.2010 11:44:26

Knjiga 'Kad jaganjci utihnu' Thomasa Harrisa, prema mišljenju većine anketiranih čitatelja, najstrašnija je knjiga napisana na engleskom jeziku

U istraživanju u kojemu je sudjelovalo više od dvije tisuće ispitanika utvrđeno je da je knjiga 'Kad utihnu jaganjci književnika' Thomasa Harrisa najstrašnije djelo napisano na engleskom. Prema romanu koji je ubrzo nakon objavljivanja 1988. ostvario status bestselera snimljen je istoimeni film u kojemu je glumeći kanibala i serijskog ubojicu Hannibala Lectera ulogu karijere ostvario glumac Anthony Hopkins, a on se i danas smatra jednim od boljih ostvarenja tog žanra.

Peter Crawshaw, urednik portala Lovereading.co.uk na kojemu je provedena anketa, kazao je da su rezultati samo pokazatelj da dobar horor odolijeva vremenu. 'Djelo posjeduje sve što zahtijeva kvalitetna horor priča: napet zaplet, iznenadne obrate, krvožednog lika i ranjivu heroinu.'

Priča o Hannibalu Lecteru potukla je klasike: 'Drakulu' Brama Stokera koji se smjestio na drugom mjestu i trećepozicionirano 'Isijavanje' Stephena Kinga.

Četvrto mjesto najstrašnijih djela pripalo je 'Američkom psihu' Bretta Eastona Ellisa, a peto 'Kolekcionaru' Johna Fowlesa.

Unatoč brojnim novim ostvarenjima čitatelji se još uvijek plaše 'Frankensteina' Mary Shelley kojemu je pripalo deveto mjesto i 'Egzorcista' Williama Petera Blatteya na desetom mjestu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još