ISTAKNUTI JEZIKOSLOVAC

Preminuo Josip Vončina

18.10.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski jezikoslovac, dijalektolog i povjesničar hrvatskog jezika, akademik Josip Vončina preminuo je danas u 79. godini u Zagrebu, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Težište znanstvenog rada akademika Vončine bilo je na proučavanju povijesti hrvatskoga jezika te jezika i stila hrvatske književnosti od 15. do 18. stoljeća, a kako se navodi, neprestano je pronalazio nove veze, utjecaje i međusobna prožimanja pisaca kopnene i primorske Hrvatske.

Josip Vončina rođen je 18. rujna 1932. u Ravnoj Gori. Do umirovljenja 1999. bio je predstojnik Katedre za povijest hrvatskog jezika i hrvatsku dijalektologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1991. izabran je za redovitog člana HAZU u Razredu za filološke znanosti, a od 1997. do kraja 2003. bio je tajnikom Razreda za filološke znanosti. Također je bio jedan od utemeljitelja i izvršni urednik biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti" Matice hrvatske.

Vončina objavio je više od dvije stotine znanstvenih i stručnih priloga (članaka, rasprava i knjiga), a autor je i knjige "Tekstološka načela za pisanu baštinu hrvatskoga jezičnog izraza".