ROMAN 'UNTERSTADT'

Nagrada 'K.Š. Gjalski' Ivani Šojat-Kuči

14.10.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Ovogodišnju književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski' dobila je osječka književnica Ivana Šojat-Kuči za roman 'Unterstadt', objavljeno je na konferenciji za novinare u Zaboku

Nagrađeni roman, kako su obrazložili članovi prosudbenog povjerenstva sa Stipom Boticom na čelu, priča je o građanskoj obitelji njemačkih korijena u Osijeku s početka do kraja XX. stoljeća. Preko likova žena u obitelji i sukoba generacija prikazuje se svijet u kojemu se često, zahvaljujući bizarnim igrama sudbine i krivo odabranim kartama, događaju najgore ili najbolje moguće stvari.

'Roman 'Unterstadt' najopsežnije je i po mnogo čemu najvažnije djelo Ivane Šojat-Kuči. Štoviše, to je djelo po svim svojim strukturnim značajkama vrhunac hrvatske pripovjedne književnosti u ovome trenutku. Slojevito i inovativno djelo, suvremeno i po tematskom odabiru i izvedbenoj strukturi, književna je (re)konstrukcija života u Osijeku u tijeku cijelog 20. stoljeća, usredotočena na sudbine četiriju generacija velike njemačke obitelji', napomenuo je Botica.

'Pouzdana pripovjedačica Katarina, glavna akterica svega što se u romanu događa, jedan je od najbolje oblikovanih likova svekolike hrvatske književnsoti', zaključio je Botica.

Od 45 djela hrvatskih autora pristiglih na natječaj za nagradu, u najuži izbor ušle su tri knjige: 'Povratak sudbini' Zvonimira Majdaka, 'Ljudi koji su sadili drveće' Josipa Mlakića te nagrađeni roman 'Unterstadt' Ivane Šojat Kuči

Proglašenje ovogodišnje dobitnice nagrade 'Gjalski' uvod je u tradicionalnu kulturnu priredbu 'Dane K.Š.Gjalskog' koji počinju sljedeći ponedjeljak i traju do 23. listopada.

Ivana Šojat-Kuči (1971.), završila je studij matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, osam je godina živjela u Belgiji i tamo diplomirala francuski jezik. Prevodi s francuskoga i engleskoga jezika. Živi u Osijeku.

Njezina književna bibliografija sadrži zbirke pjesama, eseje, romane i priče.