'NEK ZABAVA POČNE'

Novi Ammaniti objavljen na hrvatskom

11.10.2010 u 14:09

Bionic
Reading

U nakladi izdavačke kuće Profil objavljen je novi roman Niccola Ammanitija pod nazivom ‘Nek zabava počne’

Novo djelo književnika kojeg nazivaju 'Dickensom našeg doba' i 'književnim Tarantinom', 'Nek zabava počne' (Il Corriere della Sera) prodalo se samo u Italiji u više od 350.000 primjeraka, ne silazi s ljestvica najčitanijih naslova te ga nazivaju dosad najubojitijim njegovim radom.

U središtu radnje je građevinarski mogul Sasà Chiatti koji je sagradio rezidenciju u srcu Rima i namjerava je otvoriti zabavom o kojoj će se pričati barem nekoliko narednih stoljeća.

Chiatti u legendu namjerava ući uz pomoć zvijeri iz propalih istočnoeuropskih cirkusa, poduzetnika i bugarskih kuhara s paranormalnim moćima, beskrvne manekenke i crnih goniča slonova, slavnih nogometaša i političara. Ammaniti na jednom jestu okuplja sve koji u Italiji nešto znače, uz pojedina iznenađenja. Tamo su Fabrizio Ciba, obljubljeni književnik u stvaralačkoj krizi, i Zvijeri Abadonove, četveročlana sotonistička sekta s planom.

'Nek zabava počne' slatko-gorki je roman, knjiga koja čitatelja tjera na smijeh premda itekako dobro zna da bi trebali plakati', kazao je o djelu Ivica Prtenjača.

Ammaniti je rođen 1966. u Rimu, pisanjem se počeo baviti devedesetih godina nakon što je prekinuo studij biologije, a neka od njegovih poznatijih djela su 'Kako Bog zapovijeda', 'Pokupit ću te i odvesti', 'Ja se ne bojim' te zbirka priča 'Blato'.