Književnost LJUBAV U VRIJEME TERORIZMA

Yasmina Khadra: 'Kabulske lastavice'

  • Autor: tportal.hr
  • 9.2.2009 17:40:29
  • 9.2.2009 17:00:00

U izdanju Naklade Ljevak objavljen je roman 'Kabulske lastavice' književnika Mohammeda Moulessehoula koji djeluje pod pseudonimom Yasmina Khadra

'Kabulske lastavice' potresan je elegični roman o ljudima koji pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini u kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh. Riječ je o ljubavnoj priči zatočenoj u vremenu terorizma. Radnja djela smještena je na ulice Kabula u vrijeme dolaska talibana na vlast.

Životi glavnih likova - Mohsena i njegove prelijepe žene Zunaire - postupno su uništeni. Mohsenov san da postane diplomat je zauvijek razoren, a Zunaira se na ulicama ne smije pojaviti bez čadora. Na drugoj strani priče, Atiq je uzničar koji radi u ženskom zatvoru čuvajući osuđenice na smrt; tama zatvora i bijeda njegova posla ugnijezdili su mu se u duši. Atiqova žena Musarrat boluje od neizlječive bolesti. Životi tih četvero ljudi tijekom priče će se nerazlučivo ispreplesti kroz smrt, zatočeništvo i samopožrtvovnost.

Yasmina Khadra, pravim imenom Mohammed Moulessehoul, rođen je u Alžiru 1955. godine. Trideset šest godina proveo je kao profesionalni vojnik i časnik u alžirskoj vojsci. Godine 2001, nakon kraćeg boravka u Meksiku, s obitelji se nastanjuje u Aix-en-Provenceu u Francuskoj. Pseudonim Yasmina Khadra Moulessehoul je isprva uzeo kako bi izbjegao vojnu cenzuru (radi se o imenu i djevojačkom prezimenu njegove supruge). Živi kao profesionalni pisac. Njegova su djela prevedena na više od petnaest jezika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još