NEPOĆUDNA KNJIŽEVNOST

'Sumrak' S. Meyer među najzabranjivanijim knjigama

01.09.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Američko društvo knjižničara ovih je dana obilježilo tradicionalni Tjedan zabranjene knjige (Banned Books Week) u sklopu kojega je bilo riječi o rekordnih 460 prošlogodišnjih pokušaja zabrane

Svake godine Američka udruga knjižničara registrira stotine zahtjeva za zabranu knjiga zbog njihova sadržaja. Najčešći razlog su religijske i teme seksualnosti, dok je alarmiranje čitatelja zbog tema povezanih s nasiljem nešto rjeđe, piše Guardain.

Na ljestvici ovogodišnjih deset najnepoćudnijih djela na koja su se žalili čitatelji diljem SAD-a, te su čak i uklonjena s popisa obavezne lektire ili pak odstranjena s polica školskih knjižnica, smjestila se ' l8r, g8r' autorice Lauren Myracle koja je žulj konzervativnih čitatelja nagazila uporabom uvredljiva jezika i opisima seksa. Zbog istih razloga na listu deset 'najuvredljivijih' dospjeli su 'Perks of Being A Wallflower' Stephena Chbosky, 'The Earth, My Butt and Other Big, Round Things' Carolyn Mackler, 'The Color Purple' Alice Walker , 'The Chocolate War' Roberta Cormiera i kultni 'Lovac u žitu' J. D. Salingera, koji istu sudbinu proživljava otkako je objavljen 1951. godine.

Američki klasik 'Ubiti pticu rugalicu' autorice Harper Lee i ove se godine našao na listi, ponovno zbog poticanja rasizma i uvredljiva govora, dok je homoseksualnost uznemirila čitatelje knjige 'And Tango Makes Three' Petera Parnell i Justina Richardsona. Knjiga 'Čuvarica svoje sestre' Jodi Picoult, prema kojoj je snimljen film i donedavno je igrao u hrvatskim kinima, također je, prema mišljenju pojedinih čitatelja, neprimjerena jer tematizira doniranje organa, vjerski zabranjeno u pojedinim religijama.

Zanimljivo je da je u 'knjigu žalbe' uvrštena i svjetski popularna saga 'Sumrak' Stephenie Meyer zbog religijskog pogleda i opisa seksa neprimjerenih za dob kojoj je namijenjena.

Među autorima čiji su djela prošle godine maknuta s polica pojedinih knjižara su Sherman Alexie i roman 'The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian' i 'Solomonova pjesma' Toni Morrison, a pritužbe su ponovno stigle na račun 'Brda kao bijeli slonovi' Ernesta Hemingwaya i 'Running With Scissors' Augustena Burroughsa.

Tjedan posvećen bilježenju 'nepoćudne' literature s ciljem širenja svijesti o slobodi traje do 2. listopada diljem SAD-a. Održava se od 1982. godine pod geslom 'Učite, ne spaljujte!' (Learn, not burn!).