DJELO MATKA TREBOTIĆA

Šibenski HNK dobio novi svečani zastor

24.09.2010 u 14:39

Bionic
Reading

U šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu postavlja se nov svečan zastor nazvan "Šibenska molitva" koji je izradio poznati umjetnik Matko Trebotić

Kako kaže Dragan Zlatović, ravnatelj HNK, svečana primopredaja zastora zakazana je za 27. rujna, a javnost će ga prvi put vidjeti 8. listopada na praizvedbi prve opere koja je nakon 97 godina stanke nastala u produkciji šibenskog kazališta.

Izradbu zastora, koji vrijedi 60 tisuća eura, u početku godine naručio je grad Šibenik u povodu 140. obljetnice šibenske kazališne kuće.

Umjetnik je zastor izrađivao u jednom od pogona splitskog brodogradilišta, budući da nije mogao naći drugi prostor koji bi veličinom odgovarao potrebama izrade. Trebotić je zastor ukrasio brojnim motivima Šibenika i njegovih kulturnih znamenitosti, a u sredini je ispisao stihove "Šibenske molitve", po kojima je zastor i nazvan.

Zastor su financirali Jadranska banka i grad Šibenik, a jučer je dopremljen u šibensko kazalište. Njegovo postavljanje nadzire Ivica Kalebić, pomoćnik scenografa iz splitskog HNK.