PERA OD FORMATA

Peter Carey predvodi uži izbor za Bookera

07.09.2010 u 15:24

Bionic
Reading

Dvostruki dobitnik britanske književne nagrade Booker australski pisac Peter Carey te Howard Jacobson i Andrea Levy ušli su u uži izbor od šest autora koji se natječu za nautjecajniju književnu nagradu na svijetu - Man Booker Prize 2010.

Knjiga Christosa Tsiolkasa 'The Slap', uspješnica u knjižarama, nije uspjela ući u uži izbor za tu književnu nagradu, priopćio je žiri u utorak.

Preostali autori iz užeg izbora su Emma Donoghue, Damon Galgut i Tom McCarthy koji ima velike izglede osvojiti nagradu romanom 'C'.

Žiri pod predsjedanjem Sir Andrewa Motiona morao je suziti listu od 13 prethodno odabranih knjiga za koje su organizatori rekli da su najbolje prodavane knjige iz 'šireg izbora' nakon 2001.

Nagrada za 2009. pripala je Hilary Mantel za povijesni roman 'Wolf Hall' u kojoj se opisuje dvor Henrika VIII. viđen očima Thomasa Cromwella.

Prethodni pobjednici uglednog natjecanja kojemu je cilj prepoznati najbolji roman državljanina Commonwealtha ili Irske, uključuju V.S. Naipaula, Williama Goldinga i Salmana Rushdieja.