CUM GRANO SALIS

Mirjana Đurđević dobitnica nagrade Meša Selimović

06.09.2010 u 11:17

Bionic
Reading

Na desetim književnim susretima Cum grano salis koji se održavaju u Tuzli, nagradu Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore dobila je Beograđanka Mirjana Đurđević

Nagrađeni roman se zove 'Kaja, Beograd i dobri Amerikanac', a radnja je smještena u vrijeme stare Jugoslavije, između dva svjetska rata. Đurđević prati priču nomadskog plemena Kalmika, inače mongolskog porijekla i budističke vjere, koji su se u to vrijeme naselili u Beogradu te tamo čak i 1929. godine sagradili prvi budistički hram u Europi, koji je srušen pred kraj Drugog svjetskog rata. Podnaslov romana glasi 'Priča o Beogradu u kome ste propustili da živite', sugerirajući doba u kojem je na ovim prostorima bilo mnogo više tolerancije i kada se različitost smatrala bogatstvom, a ne remetilačkim faktorom. Glavni lik Đurđevičinog romana jest mlada mongolska femme fatale Kaja, koja se spetlja s američkim izaslanikom u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a ovaj neuobičajeni i na trenutke humoristični tekst izdvajao se iz ostatka poprilično sumorno intonirane konkurencije.

Naime, u finalu su se još nalazili romani 'Unterstadt' Ivane Šojat-Kuči, 'Sedam strahova' Selvedina Avdića, 'Tri slike pobede' Zvonka Karanovića i 'Pjesme divljih ptica' Enesa Karića. No, petočlani žiri kojim je predsjedao Miljenko Jergović (ostali članovi su bili akademik Zdenko Lešić, pjesnik Stevan Tontić te književne teoretičarke i sveučilišne profesorice Angela Richter i Alma Denić-Grabić) jednoglasno se odlučio za roman Mirjane Đurđević, te joj dodijelio nagradu u subotu navečer. Đurđević je tako postala druga žena koja je dobila nagradu Meša Selimović. Prva je bila također srbijanska autorica Sanja Domazet, koja je nagrađena 2006. za roman 'Ko plače'.

Ovogodišnja pobjednica je rođena 1956. u Beogradu, gdje je završila Građevinski fakultet i dugo godina radila u urbanizmu, a danas je i profesorica na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi. 'Kaja, Beograd i dobri Amerikanac' njezin je deseti roman, a među njima se nalazi i pet satiričnih detektivskih priča, u kojima Đurđević prati život i rad Prljave inspektorice Harijete. Osim dodjele nagrade Meša Selimović, u tijeku književnih susreta Cum grano salis u Tuzli je otvoren i muzej Dom književnosti, posvećen između ostaloga piscu klasika 'Derviš i smrt', po kojem je nagrada dobila ime, inače rođenom prije točno sto godina u Tuzli.