U ZNAKU POČETNICE

Nova knjiga i prva izložba Dubravke Ugrešić

03.09.2010 u 08:40

Bionic
Reading

Književnica Dubravka Ugrešić u Beogradu po prvi put izlaže svoje likovne radove, a predstavit će i knjigu eseja 'Napad na minibar' koja će uskoro biti objavljena i u Hrvatskoj

'Početnica za nepismene' naziv je izložbe koja će biti otvorena od 6. do 18. rujna u beogradskoj galeriji Grafički kolektiv. Riječ je o kolažima koje je Dubravka Ugrešić izradila unazad godinu dana, a predstavljaju stvaralačku fazu u kojoj se određeni fenomen, u ovom slučaju školska početnica ili bukvar, prvo izražen u njenim tekstovima, transformirao u vizualnu predstavu.

'Fokusirajući značajnu kulturnu matricu kao što je bukvar, ona problematizira stvaranje analogije riječ-slika (kod djece), jer se slika-vizualni znak prepoznaje kao 'prirodni znak' koji prethodi riječi', piše u najavi izložbe koja se otvara u ponedjeljak u 19 sati, a dan nakon Ugrešić će u Narodnoj biblioteci Srbije predstaviti novu knjigu eseja 'Napad na minibar' izdanu u beogradskoj Fabrici knjiga.

U Hrvatskoj će knjigu uskoro izdati zaprešićka Fraktura.

Knjiga obuhvaća eseje objavljivane u razdoblju od tri godine (2007-2010). Prije nego što su ukoričeni, bili su objavljeni u poljskim novinama Gazeta Wyborcza, u engleskom The Drawbridgeu, u švicarskom NZZ-u te u beogradskoj Reči i na stranici Peščanika. Drugo predstavljanje knjige Ugrešić će održati u knjižari Bopolis u društvu Viktora Ivančića koji će predstaviti svoju knjigu eseja 'Zašto ne pišem i drugi eseji'.

Organizator ovih događanja beogradski je izdavač Fabrika knjiga, koja još najavljuje razgovor na temu 'Humanistika u tranziciji' na kojem će u Narodnoj biblioteci sudjelovati Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Predrag Brebanović i Branislav Dimitrijević, a vodit će ga Dejan Ilić.