PREVLAST INTERNETA

Oksfordski rječnik nikad više kao tiskana knjiga

31.08.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Treće izdanje Oksfordskog rječnika engleskog jezika vrlo vjerojatno uopće neće biti tiskano zbog utjecaja interneta na prodaju tiskanih izdanja i sve veće popularnosti Kindleova čitača i Appleovog iPada

Statistike pokazuju da se prodaja tiskanih rječnika značajno smanjila zbog sve veće popularnosti elektroničkih alternativa. Posljednje, drugo izdanje Oxfordskog rječnika engleskog jezika objavljeno je 1989. godine.

Tim od 80 leksikografa na trećoj ediciji tog svjetski poznatog rječnika radi već nešto više od dvadeset godina, no zbog porasta korisnika internetskih izdanja rječnik će se pojaviti isključivo kao elektronička knjiga, prenosi Telegraph.co.uk.

Oksfordski rječnik u elektroničkoj formi postoji nešto više od deset godina, a mjesečno ima dva milijuna posjeta čitatelja koji plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 240 funti.

'Tržište tiskanih rječnika propada', kazao je Nigel Portwood iz tima oksfordskih leksikografa. Svima koji su teško primili vijest, iz Oxforda poručuju da će cjelovita internetska verzija bit objavljena u prosincu ove godine te sadržajno neće odstupati od tiskanih izdanja na kakva su navikli.