BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

Djela Lovrenčić i Kodrnje na internetu

02.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige dva nova naslova: nagrađivanu zbirku poezije 'Rijeka sigurno voli poplavu' Sanje Lovrenčić i zbirku kratkih proza 'Trinaest razloga za šutnju' Jasenke Kodrnje

Višestruko nagrađivana književnica Sanja Lovrenčić je za knjigu pjesama 'Rijeka sigurno voli poplavu' dobila nagradu Kiklop 2007. godinu. Pjesme su joj objavljivane u domaćoj i stranoj periodici te su prevođene na njemački, engleski, poljski, ruski i slovenski. Autorica je nekoliko proznih knjiga: zbirki kratkih priča 'Wien Fantastic' i 'Portret kuće', romana 'Kolhida', 'Savršen otok' i 'Klizalište' te 'Dvostrukog dnevnika žene sa zmajem'. U Autorskoj je kući u 2006. godinie objavila biografiju Ivane Brlić Mažuranić 'U potrazi za Ivanom', koju je pisala uz potporu Ministarstva kulture te za nju dobila nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2007. Kao dramski autor dobila je nagradu ASSITEJ-a za najbolji kazališni tekst za mlade 1997. za 'Bajku o Sigismundi i Krpimiru' te je jedna od osnivačica umjetničke organizacije Autorska kuća.

U zbirci kratkih proza 'Trinaest razloga za šutnju' Jasenka Kodrnja pokušava odgovoriti na pitanja o vječnom zatočeništvu čovjeka. Djelo donosi, po riječima Lade Žigo, 'zanimljivu ispovjednu prozu zaokupljenu temama obiteljskih, društvenih i političkih zamki u koje se hvataju ljudski životi'.

Jasenka Kodrnja rođena je 1946. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1971. diplomirala je sociologiju i filozofiju. Poeziju i prozu objavljivala je u Oku, Quorumu, Rivalu, Književnoj republici. Objavila je knjige: 'Umjetnik u društvenom kontekstu', 'Romantičarna', 'Nimfe, Muze, Eurinome – društveni položaj umjetnica', 'Zagreb je ženskog spola' te 'Trinaest razloga za šutnju'.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno 92 naslova.