ALAN MOORE: UNEARTHING

Novi audiovizualni projekt vizionara stripa

30.07.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Veliki bradati vizionar stripa ponovno jaše: Alan Moore objavio je audiovizualni projekt pod naslovom 'Unearthing'

Za razliku od njegovih najpoznatijih stripova, kao što su 'Watchmen' i 'V for Vendetta', 'Unearthing' je Mooreovo prisjećanje na vlastite umjetničke početke, kao i na razvoj britanskog stripa. Drukčiji je i format, pa se 'Unearthing' sastoji od audio snimke Mooreova eseja te knjige fotografija. U međuvremenu je Mooreovo čitanje dobilo i odgovarajući soundtrack, koji potpisuju glazbenici kao što je Mike Patton iz Faith No More i ekipa iz benda Mogwai.

Osoba kojoj je sve to ponajviše posvećeno je Steve Moore, dugogodišnji prijatelj mnogo poznatijeg Alana - s kojim dijeli isto prezime iako nisu u rodbinskoj vezi - koji je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo prve strip-fanzine u Velikoj Britaniji.

Vrlo je zabavno čitati o fanatičnim stripašima u mladim danima, kada su bili opsjednuti američkim superherojima, kao i hippie momentima obojice Mooreova, koji su tada bili uvjereni 'da bi svaki strip bio bolji s malo psihodeličnih boja'. Esej također opisuje Shooters Hill, dio Londona u kojem živi Steve Moore, a za koji Alan kaže da mu se čini 'kao da je cijela povijest Londona san Shooters Hilla'. Sve zajedno ima i nostalgičan ton za jednostavnijim vremenima, za razliku od sadašnjosti, u kojom se Alan Moore sve više svađa s holivudskim producentima i sve manje bavi stripom.

Nakon što završi lansiranje 'Unearthing', Alan Moore nastavlja rad na svojoj dugogodišnjoj opsesiji, romanu 'Jerusalem', čijih je 26 poglavlja do sada napisao. Što se teme tiče, Moore lakonski izjavljuje kako 'može bez sumnje dokazati da je smrt perceptivna varka treće dimenzije te da nema razloga za brigu'. Nadajmo se da je tako istina i da ćemo vječnost provesti čitajući stripove Alana Moorea.