PROGON PISCA

Matvejeviću Italija ponudila azil

27.07.2010 u 07:58

Bionic
Reading

Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu ponudilo je azil piscu Predragu Matvejeviću, reagirajući tako na prosvjede u Europi protiv rješenja Vrhovnoga suda koji je potvrdio presudu na dvije godine uvjetnoga zatvora Matvejeviću jer je 2001. uvrijedio pisca Milu Pešordu nazvavši ga 'našim talibanom', piše Novi list

Predragu Matvejeviću je ponuđen azil iako mu više ne prijeti kazna zatvora, a ponuđeno mu je da se skloni u zgradu veleposlanstva. U izjavi za Novi list Matvejević ističe da ne zna hoće li završiti u zatvoru.

'Nisam dobio nikakav papir. Ali spreman sam. Ne bježim. Budu li me trebali, u hotelu sam na Koločepu', kazao je Matvejević. Objašnjava i kako je nejasno zašto sud odlučuje u ovoj fazi te da je stoga logično da ljudi zaključuju kako mu prijeti zatvor. Njegova knjiga 'Mediteranski brevijar' prevedena je na 23 jezika.

Premda ugledni profesor na rimskome sveučilištu La Sapienza neće u zatvor, svakako je riječ o prvorazrednom skandalu, koji je odjeknuo i u Europskome parlamentu. Novi list podsjeća da su u Hrvatskoj reakcije na ovaj skandal škrte.

Predsjednik Republike odbio je javno komentirati slučaj, premda se neslužbeno priča da bi, u slučaju Matvejevićeva pritvaranja, Ivo Josipović odmah amnestirao osuđenog pisca. Ministarstvo vanjskih poslova uskratilo je službeni komentar, iako ondje ima mišljenja da je 'Matvejević, odbivši se žaliti, cijelu Hrvatsku doveo u neugodnu situaciju', a predsjednica Vlade Jadranka Kosor poručila je da kao čelnica izvršne vlasti ne može komentirati sudske presude. No Novi list podsjeća i da je naglasila da je rok kušnje prošao, pa Matvejević ne može u zatvor.