SVEČANOST U VRGORCU

Jakši Fiamengu uručena nagrada Tin Ujević

06.07.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Na svečanosti u Vrgorcu održana je dodjela nagrade Tin Ujević koja je ove godine jednoglasnom odlukom Povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) pripala pjesniku Jakši Fiamengu (64) za zbirku pjesama 'Jeka'

Fiamengo je 30. dobitnik nagrade Tin Ujeviće koju je prije tri desetljeća utemeljilo DHK-a.

Nagrada mu je dodijeljena na svečanosti ispred spomen kule Tin Ujević u sklopu višednevnih kulturnih događanja u Tinovom rodnom gradu pod nazivom 'S Tinom u Vrgorcu', a čiji je ovogodišnji pokrovitelj predsjednik Josipović.

Zahvaljujući na nagradi Jakša Fiamengo istaknuo je kako mu je među brojnim priznanjima koje je do sada dobio, ovo najdraže jer ova nagrada dolazi iz struke od kolega književnika.

Čestitajući laureatu Fiamengu predsjednik Josipović je u kratkom obraćanju istaknuo kako je Ujević 'jedan od najvećih, a možda i najveći hrvatski pjesnik'.
'Ponosni smo svi u Hrvatskoj na Tina Ujevića i tradicija njegovanja sjećanja na njega u rodnom mu Vrgorcu od iznimne je važnosti za našu kulturnu baštinu', dodao je Josipović.

Dopredsjednik DHK Božidar Petrač, koji je Jakši Fiamengu uručio nagradu, kazao je kako dosadašnjih 30 dobitnika nagrade Tin Ujević, među kojima je od sada i Fiamengo, mogu ući u svaku antologiju hrvatskog pjesništva.

Petrač je najavio da će se 2011. godine, u povodu 110. obljetnice rođenja Tina Ujevića, organizirati poseban okrugli stol posvećen Tinovom pjesničkom opusu.

Članica Povjerenstva DHK za dodjelu nagrade Tin Ujevića Dijana Burazer je istaknula kako je Fiamengu ta nagrada dodijeljena jednoglasno te da su u konkurenciji za nagradu bila 64 pjesnička djela objavljena u razdoblju od svibnja 2009. do svibnja 2010. godine.

'Fiamengo je pjesnik rečenice, i svaki je njegov stih poseban odsječak velikog rečeničnog niza, koji počinje od konkretuma, dugo luta prostorima apstrakcije, da bi se ponovno vratio konkretnu ishodišnom početku', navodi se u obrazloženju Povjerenstva DHK kojeg je pročitala Burazer.

'Fiamengo je pjesnik sitnih pojedinosti života, ali isto tako i dubokih spoznajnih uvida', dodaje se u obrazloženju.

Na svečanosti stihove Tina Ujevića recitirao je glumac Goran Matović a stihove iz nagrađene Fiamengove zbirke pjesama glumac Robert Kurbaša

Gradonačelnik Vrgorca Boris Matković je Fiamengu predao plaketu tog grada.