RIJEČKE LJETNE NOĆI

Pisci pod zvijezdama u Astronomskom centru

05.07.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Tradicionalna književna večer Pisci pod zvijezdama ove će se godine, u sklopu Riječkih ljetnih noći, održati na novom mjestu - u riječkom Astronomskom centru

U sedmom izdanju ove tradicionalne književne večeri, čija je tema odnos poezije i novih tehnologija, sudjeluju umjetnici iz Italije, Slovenije i Hrvatske: David Gazarov, Gianmaria Nerli, Sibila Petlevski, Enrico Pulsoni, Alessandro Salvi, Primož Sturman i Krešimir Vogrinc.

Prema riječima izbornice i voditeljice Laure Marchig, ravnateljice Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, publika će se voditi fizičkim i idealnim putovima koji će joj barem djelomično omogućiti praćenje razvoja novih poetskih formi i rada pjesnika koji su se znali poslužiti tehnološkim mogućnostima.

Večer se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu bit će upriličeno spajanje na pjesničke blogove i listat će se prva hrvatska multimedijalna knjiga poezije 'Commedia' Krešimira Pintarića.

Potom će, kao drugi dio, uslijediti multimedijalni performans 'Hod u prazno - Running on empty - Correndo nel vuoto' hrvatske književnice i znanstvenice Sibile Petlevski i njemačkog skladatelja i pijanista Davida Gazarova. Tom će prigodom biti kompjutorski izvedena programna kompozicija, odnosno simfonijska poema Davida Gazarova 'Running on Empty', inspirirana upravo poezijom Sibile Petlevski i skladana isključivo za ovu književnu večer. Multimedijalni performans izvest će i dvoje istaknutih talijanskih umjetnika Gianmaria Nerli i Enrico Pulsoni. Njihov zajednički rad nosi naziv 'VOLTItraVOLTI', a riječ je o projektu iza kojeg se krije tisuću portreta nacrtanih kemijskom olovkom rukom Enrica Pulsonija. Prema tim je pak crtežima Gianmaria Nerli do sada napisao 34 priče.

Treći dio večeri Pisci pod zvjezdama činit će čitanje poezije. Čitat će se Nevidljiva književnost mladih pjesnika, predstavnika dviju manjina, i to Alessandra Salvija, pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji i Primoža Sturmana, pripadnika slovenske manjine u Italiji. Njima će se pridružiti i Sibila Petlevski, Gianmaria Nerli i Krešimir Vogrinc, potpredsjednik riječke udruge za umjetnost i kulturu ParNas.

Književna večer održat će se u utorak, 6. srpnja 2010. u 21.30.