ZANEMARENO DESETLJEĆE

Objavljen zbornik posvećen sedamdesetima

05.07.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Zbornik 'Sedamdesete', posvećen 70-im godinama prošloga stoljeća, objavljen je u biblioteci Književna smotra Hrvatskog filološkog društva iz Zagreba

Riječ je o zborniku posvećenom sedmom desetljeću prošloga stoljeća od nulte do devete godine. 'Razdoblje je to za koje se nepravedno zalijepila etiketa nezanimljivog i sivog, a prezentacijom radova vezanih za to razdoblje želi se uputiti na njegov specifičan duh', navela je urednica Irena Lukšić.

'Desetljeće koje je prethodilo, šezdesete, doba je uzleta mašte, utopističkih vizija društva i umjetnosti za sve, a osamdesete, dekada koja je došla iza 70-ih, vrijeme pak velikih političkih projekata koji su završili novim društvenim i zemljopisnim konfiguracijama', navodi Lukšić.

Građa je podijeljena na nekoliko cjelina. U prvome bloku, naslovljenome Ispred vremena, našli su se tekstovi o fenomenima koji su ubrzavali svoje vrijeme: nova umjetnička praksa, pokreti, grupe i bitne izložbe u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, vladavina potpunog jezičnog pluralizma, novi odnos prema umjetničkom djelu i drukčije shvaćanje umjetnika, uspjeh omladinskog tjednika Polet, artikulacija disidentstva na tlu bivšeg SSSR-a, prestanak državne kontrole čitanja i utjecaj samizdata i tamizdata na demokratske promjene.

U drugoj cjelini, čiji je naslov 'Duh sedamdesetih', stoje tekstovi o dramskom djelu austrijskog književnika Thomasa Bernharda, o Jerofejevljevu romanu 'Moskva-Petuški' kao simbolu raspada sovjetske utopije i poetičkim obilježjima pjesničkih zbirki Natalije Gorbanevske.

Treći odjeljak, 'Rubovi i središta', bavi se rubovima književnog života u američkoj zbilji, novim kanarskim glasovima u španjolskoj književnosti, destrukcijom ruskog sela, estonskim elementom u djelu Juliana Semjonova, recepcijom Epikura u indoktriniranom sovjetskom okruženju i znanstveno-fantastičnim parabolama mutacija i kloniranja.

U 'Pjesničkoj karti' vremena predstavljeni su najznačajniji portugalski pjesnici i stvaralaštvo ruskog emigrantskog pjesnika Mihaila Krepsa, a 'Granice i sjećanja' donose osobna svjedočenja o iskustvu egzila i sukobljenih kulturalnih perspektiva.

U odjeljku 'Tragovi sedamdesetih' mjesto je našao tekst o odjecima 70-ih u poznatoj Shepardovoj drami 'Pravi zapad', a 'Kronika, kronologija' rekapitulira važnije događaje iz raznih sfera života koji su desetljeće učinili atraktivnim.