Književnost PONOSNI NA ČLANA

PEN izrazio podršku Predragu Matvejeviću

  • Autor: Hina
  • 31.5.2010 14:02:18
  • 31.5.2010 13:50:09

Hrvatski centar PEN-a prije svake analize zbivanja na osnovi kojih je potvrđena osuda profesora Predraga Matvejevića želi izjaviti da se ponosi svojim članom, nekadašnjim predsjednikom, a sada počasnim potpredsjednikom Međunarodnoga PEN-a, legendarnim borcem za slobodu izražavanja

U povodu presude u slučaju Predraga Matvejevića navedenu kratku izjavu danas je javnim glasilima u ime Hrvatskog centra PEN-a priopćila predsjednica toga centra Nadežda Čačinović.

Vrhovni sud, kako je nedavno objavljeno, odbio je zahtjev državnog odvjetništva za zaštitom zakonitosti protiv pravomoćne presude kojom je književnik Predrag Matvejević uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog uvreda i kleveta koje je u tekstu u Jutarnjem listu iznio na račun književnika Mile Pešorde.

Vrhovni je sud još u rujnu prošle godine odlučio da je zahtjev neosnovan i da nije bilo povrede zakona, a stranke su presudu dobile tek polovicom svibnja.

Zagrebački Općinski sud u studenom 2005. izrekao je navedenu presudu Predragu Matvejeviću na temelju Pešordine privatne tužbe zbog teksta iz studenoga 2001. pod naslovom 'Naši talibani' u kojem ga je svrstao među širitelje ratne mržnje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još