DVIJE GODINE UVJETNE KAZNE

Vrhovni sud potvrdio presudu u slučaju Matvejević

26.05.2010 u 10:08

Bionic
Reading

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je novinar i književnik Predrag Matvejević uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog uvreda i kleveta koje je u tekstu u Jutarnjem listu iznio na račun književnika Mile Pešorde utvrdivši da u slučaju nije povrijeđen zakon

Vrhovni sud odbacio je zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude zagrebačkog Općinskog suda iz studenoga 2005. koje je u slučaju presude protiv Predraga Matvejevića podnio DORH. Prema objašnjenju Vrhovnog suda, zahtjev za zaštitu zakonitosti ne može se podnijeti zbog pogrešno utvrđenih činjenica, jer se to moglo učiniti samo žalbom.

Međutim sam Matvejević žalbu nije podnio, jer je u vrijeme procesa bio, kako sam kaže, između egzila i azila te je, nakon što su na njegovu stranu stali PEN klub i društvo novinara, mislio da za to nema potrebe.

Osuđen je na temelju privatne tužbe književnika Mile Pešorde zbog teksta iz studenoga 2001. naslovljenog 'Naši talibani' u kojem ga je svrstao među širitelje ratne mržnje.

'Apsurd je tim veći, jer sam prije '91. branio toliki broj hrvatskih pisaca, i ne samo hrvatskih, kojima je prijetio zatvor ili su bili zatvarani. Smatrao sam da 'socijalizam s ljudskim licem' ne zatvara ljude zbog verbalnog delikta. Uvidio sam da se to događa i danas, u još većoj mjeri. Kad sam pisao o kršćanskim talibanima, što je razlog sudske tužbe i presude, mislio sam da to može samo pozitivno utjecati na razinu kritičarske svijesti. Prevario sam se. Mea culpa. Talibani su se razmnožili iz dana u dan sve se više množe', izjavio je Matvejević za Jutarnji list. 

'Svaka kritička riječ okrenuta vlastitoj sredini izdaja je, a drugoj je sredini uvreda', dodao je.

Matvejević je kazao i to da ga novonastala situacija neće obeshrabriti te se zahvalio svima koji ga podržavaju.