AUTOR POD ISTRAGOM

Slovenske plavce naljutio roman

23.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Autor romana 'Ćefurji raus!' (Doseljenici van!) Goran Vojnović našao se usred policijske istrage jer njegovo djelo vrijeđa slovensku policiju

Goran Vojnović u svom romanu obrađuje problematiku doseljenika, a njegovi likovi slovenske plavce često nazivaju 'papcima', 'retardiranima' i 'šupcima'. Upravo takav tretman na noge je digao sam vrh slovenske policije i protiv mladog autora je pokrenuta istraga.

Iako je na saslušanju objasnio da su radnja, likovi i situacije u romanu izmišljeni, njegov slučaj ipak će biti proslijeđen tužilaštvu.

Iz izdavačke kuće Študentska založba izjavili su da dečke u plavom najviše ljute poglavlja nazvana 'Zašto smo završili u policijskoj postaji' i 'Zašto je slovenska policija u pi…', prenosi portal 24ur, sa zaključkom da 'zastrašivanje umjetnika nije osobina demokratske države'.

Izdavači su uputili kritike policiji. Sličnih je stavova i slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, koja Vojnovićevo djelo opravdava 'umjetničkom slobodom'.

Kako će završiti taj slučaj i spremaju li slovenski policajci velik obračun s vicmaherima koji se masovno šale na njihov račun, tek ćemo vidjeti.