SIMON SEBAG MONTEFIORE

Autor Staljinove biografije u Profilu

20.05.2010 u 13:56

Bionic
Reading

U petak 21. svibnja u 20 sati u sklopu 7. zagrebačkog sajma knjiga te specijala Inozemni gosti bit će predstavljeni bestseleri Simona Sebaga Montefiorea 'Mladi Staljin' i 'Staljin na dvoru crvenog cara', o kojima će uz autora govoriti urednici knjiga, Roman Simić Bodrožić i Stjepan Ravić

Knjiga 'Staljin na dvoru crvenog cara' autora Simona Sebaga Montefiorea dobila je British Book Award kao povijesna knjiga godine, a precizno i detaljno oslikava profile Staljinovih najbližih suradnika, prijatelja, suparnika, generala te mnogih povijesnih ličnosti, uključujući Hitlera, Churchilla, Roosevelta, Trockog i Tita. Najnovija knjiga o Staljinu 'Mladi Staljin' bit će ekranizirana na velikom platnu (glavnu ulogu trebao bi tumačiti Johnny Depp), a govori o karizmatičnom, mračno nepredvidljivom i promjenjivom dječaku sumnjivog podrijetla, rođenog u siromaštvu, te baca potpuno novo svjetlo na Staljinove mladenačke divlje godine.

Simon Sebag Montefiore ugledan je britanski povjesničar i romanopisac rođen 1965. Njegove knjige nagrađivane su nagradom za političku literaturu Bruno Kreisky, nagradom Costa, nagradom LA Timesa za biografiju, a dobio je i Le Grand Prix de la Biographie Politique. Montefiore nije tipični povjesničar, pripadnik je visokog društvenog sloja, neko vrijeme se bavio financijama, 90-ih se igrao ratnog izvjestitelja, a onda se posvetio pisanju povijesnih knjiga.

Stoga ne čudi podatak da su njegovi bliski prijatelji princ Charles i David Cameron, vođa britanskih konzervativaca. Na pitanje o ulozi monarhije u suvremenom svijetu Montefiore odgovora: 'Monarhija je korisna za sakupljanje dobrotvornih priloga i skretanje pozornosti na važne stvari.' Princ Charles je bio među prvima koji su govorili o problemu zagađenja okoliša i globalnom zatopljenju, a danas svi govore o njemu, kaže, a glavni izazov EU-a, prema njemu, taj je što je istočna Europa na rubu propasti te se pita može li Zapad spasiti Istok.