Književnost KNJIGA FILMSKIH ANALIZA

Mima Simić secira Hollywood

U kinu Grič u Zagrebu predstavljena je knjiga 'Otporna na Hollywood' Mime Simić u kojoj je okupljeno tridesetak analitičkih tekstova o filmovima uglavnom holivudske proizvodnje

U opuštenoj atmosferi kina Grič predstavljen je filmološki prvijenac Mime Simić, o kojemu su uz autoricu govorili urednici Damir Radić i Diana Nenadić.

Radić je knjigu po pitanju značaja usporedio s djelima vodećeg filmskog kritičara Slavoja Žižeka i smjestio na sam vrh domaće književnosti toga žanra. 'Mima piše neakademskim jezikom, a tekstove bih preporučio svima koje zanima film', kazao je Radić.

Lucija Bušić
Damir Radić, Mima Simić i Diana Nenadić
Diana Nenadić kazala je da je u tekstovima vidljiv Radićev utjecaj i Simić je nazvala genijalnom spisateljicom, šaljivo dodavši da je eksploatirala njenu genijalnost.

Nenadić je istaknula i da je knjiga uvelike subverzivna te da Mima filmove analizira iz kulturalne, rodne i queer perspektive.

Za naslov koji u samom startu pruža otpor jednom od najmoćnijih kulturno-ideoloških strojeva – Hollywoodu – zaslužna je Diana Nenadić.

Mima u knjizi među ostalim analizira filmove 'Charlie i tvornica čokolade', 'Vitez tame', 'King Kong', 'Otporan na smrt', 'Borat' i 'Planina Brokeback', a na kraju knjige je i originalna prepiska autorice i Radića u kojoj u neformalnom tonu komentiraju filmove.

Simić je kao svoj omiljeni filmski žanr izdvojila film noir, a najdraži film joj je 'Gilda'.

Predstavljanje je završila izvodeći pjesme koje su obilježile filmske hitove, među kojima i 'My heart will go' Celine Dion.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još