GRIČKI DIJALOG

Tko se ima pravo piscem zvati?

21.01.2009 u 13:54

Bionic
Reading

O tom i drugim pitanjima, poput statusa književnika, trivijalnoj književnosti i estradizaciji književne scene, razgovarat će sudionici Gričkog dijaloga moderatorica Jadranke Pintarić i Jagne Pogačnik

Kako se stječe status književnika? Je li za to potrebno članstvo u strukovnoj udruzi, potvrda neke sveučilišne katedre, pozitivne kritike ili samo odaziv publike? Gdje je granica između onoga što se smatra vrijednom književnošću i bezvrijednom i tko je taj tko ih određuje? Kako su se pomicale granice (i jesu li) elitnog i popularnog, tj. komercijalnog u književnosti? Postoji li danas trivijalna književnost samo da bi poslužila kao modni dodatak? Zašto su neki akademski krugovi sumnjičavi prema knjigama koje su prodavana tržišna roba? Je li uopće moguće da autora struka čita i cijeni? Je li pisanje profesija ili hobi? Pomaže li ili odmaže knjizi to što je autor popularan u nekoj drugoj profesiji? Zašto se zgražamo nad lažnim liječnicima, ali ne i nad lažnim piscima? Što je to uopće estradizacija književnosti?

Gosti Gričkog dijaloga 26. siječnja u 19 sati bit će Renato Baretić, pisac knjiga koje se čitaju, Silvija Šesto, spisateljica koja živi od pisanja, Milana Vlaović, autorica romana i uglazbljenih stihova, Alka Vuica, svestrana autorica koja objavljuje i knjige, te prof. dr. Nikica Petković, teoretičar i praktičar pisanja i čitanja.

Ovosezonski Grički dijalozi održavat će se u Profil Megastoreu u Bogovićevoj 7.

Iz knjižare su najavili još događanja do kraja siječnja - Eko – Profil by Vjeran Piršić koji će s Davorom Šternom i Tončijem Tadićem 28. siječnja u 19 sati pričati na temu energetike; u programu Fraktura u Profilu četvrtkom (29. 1. 2009 u 19 sati) bit će razgovor sa spisateljicama Andreom Zlatar, Slađanom Bukovac i Edom Vujević, a 30. siječnja u 19 sati Keith Sherwood iz SAD-a održat će predavanje Intimnost, ljubav i transcendencija.