DAN ŠPANJOLSKOG JEZIKA

Čitanje Don Quijotea u MSU-u

20.04.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Dan španjolskog jezika, Međunarodni dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja u podne javnim čitanjem Don Quijotea u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, priopćeno je iz španjolskog veleposlanstva

Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u petak obilježava Dan španjolskog jezika, a ujedno, to je dan na koji je umro najznamenitiji španjolski pisac Miguel de Cervantes i rodio se bard Shakespeare, te je stoga UNESCO, prije petnaest godina, odlučio da 23. travnja bude Svjetski dan knjige i autorskih prava, stoji u priopćenju.

Tim simboličnim datumom odaje se počast autorima i knjigama te se nastoji potaknuti ljude na čitanje.

Na središnjoj krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti od 12 do 13 sati održat će se javno čitanje ulomaka iz Bistrog viteza Don Quijotea od Manche na hrvatskom i španjolskom jeziku. Prvo će kratak ulomak na hrvatskom pročitati Snježana Pintarić, ravnateljica muzeja, a potom će se uključivati svi koji žele, uz naizmjenični slijed španjolskog izvornika i hrvatskog prijevoda.

Tim projektom, javnim čitanjem remek djela španjolskog jezika kultnog Cervantesa, želi se u Hrvatskoj proširiti tradicija obilježavanja i Dana knjige i Dana španjolskog jezika. U zemljama španjolskog govornog područja 23. travnja odavno je tradicionalan dan na koji se najširu publiku podsjeća na užitak čitanja i poštovanje spram pisaca, književnog stvaralaštva i knjige uopće.