SPREMNA ZA IZLAZAK

Ante Kostelić uredio knjigu o vojnicima SS-a

16.04.2010 u 16:02

Bionic
Reading

'Waffen SS, mračne sile zločinačke politike' naslov je knjige Hrvoja Spajića koju je uredio Ante Kostelić, otac i skijaški trener hrvatskih olimpijaca Ivice i Janice te strastveni čitatelj

Marijan Boršić, prevoditelj i izdavač te uz Antu Kostelića suvlasnik izdavačke kuće Stih, u čijoj nakladi izlazi knjiga 'Waffen SS', kazao je da se radi o objektivnom prikazu postrojbi SS-a.

'Tridesetsedmogodišnji Hrvoje Spajić autor je knjige o nastanku tih paravojnih postrojbi formiranih da omoguće Hitleru dolazak na vlast i da bi je sačuvao. Knjiga je to o elitnim postrojbama koje su sudjelovale u Drugom svjetskom ratu. Autor je na objektivan način prikazao njihovo vojničko umijeće, ali i kako su se ogriješile o međunarodno pravo', ukratko je knjigu, koja još nije izašla iz tiska, opisao Boršić.

Prema njegovim riječima, 'Waffen SS' bogato je ilustrirana dokumentarnim fotografijama iz Drugog svjetskog rata te crtežima čiji je autor također Spajić.

U telefonskom razgovoru Boršić je istaknuo da postoje zlonamjernici koji bi na razne načine mogli tumačiti urednički rad Ante Kostelića na knjizi o postrojbama SS-a. Podsjetimo, Ivica Kostelić zgranuo je javnost kada je nakon pobjede u Kranjskoj Gori 2003. izjavio da se na startu osjećao 'spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941. godine'. 'Ističem da se prvenstveno radi o kritici te pojave, jer postoji opasnost da Anti Kosteliću netko prilijepi krivu oznaku', rekao je Boršić i dodao da je Kosteliću, kojeg smatra jednim od deset najboljih poznavatelja povijesti u Hrvatskoj, dao Spajićevu knjigu na čitanje da bi upozorio autora na eventualne pogreške. Hrvoje Spajić je, naime, povjesničar po struci.

Marijan Boršić i Ante Kostelić u izdavačkom poslu zajedno su od 2002. godine, kada je Boršić počeo pisati knjigu 'Zlatna knjiga Janice Kostelić'. Njih dvojica prepoznali su zajedničku ljubav prema knjizi, koja je rezultirala s dosad preko 60 izdanih naslova u izdavačkoj kući Stih.