Književnost U 76. GODINI

Preminuo književnik Branimir Donat

Književni kritičar, esejist, publicist, prevoditelj i nakladnik Branimir Donat sinoć je iznenada preminuo u 76. godini u svom domu u Zagrebu, doznaje se jutros u Hrvatskom društvu pisaca (HDP)

Branimir Donat, pravim imenom Tvrtko Zane rođen je 1934. u Zagrebu. Bio je urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, a radio je i kao profesionalni književnik.

Pisao je kolumne i komentare u različitim novinama, a bio je i vrlo aktivan kao urednik u izdavačkoj kući 'Dora Krupićeva', u kojoj je objavljivao knjige i autore koji su bili prešućivani i zaboravljeni.

Uredio je djela desetak hrvatskih književnika za ediciju Pet stoljeća hrvatske književnosti, a sastavio je između ostaloga i Antologiju hrvatske fantastične proze.

Na hrvatski jezik prevodio je djela francuskog književnika Guillauma Apollinaira.

Tijekom književno-kritičarskog djelovanja Branimir Donat otkrivao je nepoznate pisce i njihove zaboravljene knjige, a tiskao je i 'Crni dossier', knjigu sudskih i inih dokumenata o političkim zabranama djela hrvatske književnosti u razdoblju komunizma.

Objavio je, uz ostalo, i knjigu 'Politika hrvatske književnosti i književnost hrvatske politike'.

Pogreb će biti održan 20. travnja u 13,50 sati u Krematoriju na Mirogoju, a komemoracija u srijedu, 21. travnja u 13 sati u prostorijama Hrvatskog društva pisaca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još