SUMNJIVI KNJIŽEVNICI

Buntovni Salinger nije zanimao agente FBI-a

07.04.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Mnogi slavni pisci za života su pobuđivali interes FBI-a. No, prema najnovijim saznanjima, američke tajne službe nisu pratile buntovika s perom J. D. Salingera

Kao što je to bio slučaj u prošlosti, smrti brojnih književnih velikana u javnost su donosile i dotad nepoznate dokumente američkih tajnih službi koje su intelektualce, uglavnom pod izlikom 'državnih neprijatelja', držale na oku. U već ranije objavljenim FBI-evim dokumentima Ernest Hemingway navodi se kao nepouzdani pijanica, Thornton Wilder kao nacistički špijun, Carl Sandburg kao veliki simpatizer komunista, Theodore Dreiser okarakteriziran je kao osoba krhka morala, sklon ilegalnom seksu, dok se Allen Ginsberg navodi kao prijetnja predsjedniku.

No nedavno preminuli buntovnik s perom J. D. Salinger, na sveopće iznenađenje, FBI-u nije bio zanimljiv te ne postoji njegov dosje, prenosi huffingtonpost.com. To posebno čudi jer je Salinger sudjelovao u Drugom svjetskom ratu i bio među prvim američkim vojnicima koji su oslobađali nacističke logore. Isto tako, njegov roman 'Lovac u žitu' izazvao je mnoge kontroverze, kako zbog govornog jezika i tema kojih se dotiče, tako i zbog podatka da je Mark Chapman, ubojica Johna Lennona, nosio tu knjigu kada je uhapšen odmah nakon počinjenog zlodjela.

Je li sve stvar zataškavanja ili agenti nisu marili za pisca koji je četiri desetljeća proveo u osami, izoliran iz javnog života, zasad je nepoznato.