Književnost ENCIKLOPEDIJA IZGUBLJENOG VREMENA

Slobodanu Šnajderu 'Marin Držić' za dramsko djelo

Prvu nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" dobio je Slobodan Šnajder za tekst "Enciklopediju izgubljenog vremena", drugu nagradu su dobili Sanja Ivić za "Tartuffeerie" i Tomislav Zajec za "Spašene", dok su trećenagrađeni Amir Bukvić za "Tko je srušio Berlinski zid", Nina Horvat za "Dok nas smrt ne rastavi" i Nina Mitrović za dramu "Susret", objavilo je Ministarstvo kulture.

Razmotreno je ukupno 49 tekstova koliko ih je pristiglo na natječaj, a u tekstovima se primjećuju sve snažnija nazočnost autorskih osobnosti, jasno izraženi svjetonazori i poetike, rekao je predsjednik povjerenstva za nagrade Boris B. Hrovat dodajući kako je u uži izbor uvršteno čak deset djela.

Ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako će ministarstvo prvu nagradu financirati sa 40.000 kuna, drugu sa 30.000, a treću sa 20.000 kuna, dok će kazalište koje postavi prvonagrađeno djelo dobiti 50.000 kuna, drugonagrađeno 30.000 kuna, a trećenagrađeno 15.000 kuna.

Nagrade će službeno biti uručene u Splitu, na otvorenju Marulićevih dana.

Šnajder je, kako se ističe u obrazloženju, u "Enciklopediji izgubljenog vremena" izgradio crnu komediju o nedaćama prezrenog malog čovjeka u srazu s tranzicijskim preobrazbama.

"Tartuffeerie" Sanje Ivić je virtuozno ispjevan tekst o kazalištu jučer, danas i sutra.

Tomislav Zajec u "Spašenima" pokazuje kako jedna naizgled obična željeznička nesreća može utjecati na život pojedinaca i obitelji.

Amir Bukvić u "Tko je srušio Berlinski zid" napisao je, kako se obrazlaže, sjajnu dramu o novijoj hrvatskoj i svjetskoj povijesti, globalizmu i terorizmu, državi i pojedincu, politici i umjetnosti, progonitelju i žrtvi, Havelu i Vladeku.

U stilski briljantnom djelu Nine Horvat "Dok nas smrt ne rastavi" junaci dospijevaju u svojevrsni limb u kojem se u psihijatrijskoj ordinaciji susreću umoreni i ubojice, živi i mrtvi, nekoć zaljubljeni i vjenčani, žrtve slučaja ili spleta okolnosti.

"Susret" Nine Mitrović potresna je drama o sukobu naraštaja, otuđenosti i nerazumijevanju oca i sina, o rasapu obitelji i zamiranju osjećaja.

Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" radilo je u sastavu Boris B. Hrovat, Branka Cvitković i Nino Škrabe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još