ANDRZEJ STASIUK U KINU EUROPA

Razotkrivanje uz najprevođenijeg poljskog pisca

26.03.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Na ovotjednoj Frakturinoj tribini Razotkrivanje u goste dolazi poljski pisac Andrzej Stasiuk koji će predstaviti svoju knjigu Na putu za Babadag, kultnu prozu o putovanjima srednjom i istočnom Europom. Tribina se održava u Kinu Europa, 30. ožujka s početkom u 19 sati

Književnik Andrzej Stasiuk govorit će o svom pisanju, putovanjima, fascinaciji Romima i Balkanom te o jedinstvenim iskustvima otiskivanja u blisko, a nepoznato.

Njegova knjiga 'Na putu za Babadag' ubraja se u najuzbudljivije i najpoetičnije proze o putovanjima istočnom Europom nakon pada komunizma. Stasiuk se kreće od praznih plaža Baltičkog mora preko malenih, nekada živopisnih slovačkih toplica, kroz Mađarsku nizinu od njezinih granica s Ukrajinom do Slovenije pa u visoke nepristupačne planine Albanije do mračnih šuma Rumunjske i delte Dunava sve do gotovo nadrealnih zelenih polja Moldavije, pri čemu ga najviše zanimaju ljudi i njihove sudbine.

Andrzej Stasiuk i sam je proživio dramatičnu životnu priču. Za služenja vojnoga roka 1980. dezertirao je, nakon čega je proveo više godina u vojnim i civilnim zatvorima. Prvu knjigu, zbirku 'Hebronski zidovi' s dvanaest priča temeljenih na zatvorskom iskustvu, objavio je 1992. Otad objavljuje prozu, eseje i poeziju gotovo godišnjim ritmom.

Razgovor s jednim od najvažnijih i najprevođenijih suvremenih poljskih pisaca, vodit će domaćin Srećko Horvat. Svi zainteresirani koji ne mogu doći u kino Europa moći će pogledati razgovor na tportalu koji, koji kao partner Razotkrivanja, donosi videopriloge sa svih tribina.