Književnost VELJKO KAJTAZI

Prvi romsko-hrvatski rječnik

  • Autor: S.F.
  • 29.11.2008 8:26:26
  • 4.11.2008 16:00:00

Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik, autora Veljka Kajtazija, bit će predstavljen u srijedu, 5. studenoga, u 12 sati u prostorijama Matice hrvatske

Na 420 stranica rječnik Veljka Kajtazija sadrži više od 12.000 riječi, a dodani su i nazivi nekih ustanova, udruga i slično. Kajtaziju se zamisao o pisanju prvoga romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika javila još tijekom ranoga školovanja, budući da je nailazio na teškoće zbog dvojezičnosti. Kao jednu od zadaća prvoga rječnika autor je naveo obračunavanje s problemom odumiranja romskog jezika.

'Najnovija istraživanja potvrdila su strahovanja da neke romske sredine u Hrvatskoj uopće ne govore jezikom svojih predaka i nemaju nikakve navike koristiti se njime', istakao je Veljko Kajtazi. Dodao je da je jedan od razloga odumiranja toga jezika što brža i bezbolnija integracija romskih obitelji u hrvatsko društvo koju sve veći broj romskih obitelji nastoji ostvariti.

Također, cilj rječnika je pomoći Romima pri opismenjivanju i školovanju na svim razinama. Romski jezik čini sustav od više desetaka, do određenog stupnja povezanih dijalekata oblikovanih pod utjecajem jezika zemalja u kojima žive ili su dulje boravili, pa se njihovi govornici katkad međusobno gotovo uopće ne razumiju. Zbog tih je razlika Veljko Kajtazi pri skupljanju materijala za rječnik koristio riječi i frazeme iz nekoliko dijalekata koji se mogu čuti na prostorima jugoistočne Europe. Recezent Alemko Gluhak je Kajtazijev rječnik nazvao 'vrijednim doprinosom romskoj kulturi u Hrvatskoj i kulturi u Hrvatskoj uopće' te ustvrdio da je sastavljen na korist poznavatelja romskoga jezika kao i poznavatelja hrvatskoga jezika.

Povodom predstavljanja Romsko-hrvatskog i hrvatsko romskog rječnika, a ujedno i proglašenja Međunarodnog dana romskoga jezika, udruga Kali Sara u prostorijama Centra za kulturu Trešnjevka priprema prigodni koncert.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još