IZLOŽBA U ZAGREBU

Hrvatsko knjižničarsko društvo slavi 70. obljetnicu

12.03.2010 u 16:18

Bionic
Reading

Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) ove godine slavi 70. obljetnicu osnutka u povodu čega je u predvorju Gradske knjižnice u Zagrebu postavljena izložba o njegovu radu, otvorena do 20. ožujka

Izložene su publikacije Društva, posteri i dokumentacija koji prikazuju povijest HKD-a, a središnja svečanost obilježavanja obljetnice održat će se krajem rujna na skupštini Društva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednica HKD-a Zdenka Sviben rekla je kako ta nacionalna udruga hrvatskih knjižničara okuplja 16 regionalnih knjižničarskih društava i Klub knjižničara, a ima 1342 člana.

Podsjetila je da je Društvo osnovano s ciljem unaprijeđivanja i profesionalizacije knjižničarskog posla, dok danas promiče struku u javnosti, izdaje publikacije, potiče osnivanje knjižnica.

Po njezinim riječima, s obzirom na mnogostruku primjenu znanja stečenih na studijima bibliotekarstva danas nema nezaposlenih knjižničara, a zanimljivo je i da je, osobito nakon informatizacije, sve više muškaraca u tom poslu.

Uvođenjem novih tehnologija samo izgleda kao da se knjižničarstvo u velikoj mjeri mijenja, no ono u svojim temeljima i dalje ima načela i vrijednosti koje se ne mijenjaju, ustvrdila je Rajka Gjurković-Govorčin, glavna urednica Posebnih izdanja Društva.

Društvo četiri puta godišnje izdaje "Vjesnik bibliotekara Hrvatske" te glasilo "HKD Novosti", a dosad je objavilo 114 knjiga.

Među značajnijim aktivnostima Društva je djelatnost Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara, organiziranje okruglih stolova, stručnih skupova, predavanja. Ono i dodjeljuje nagrade, "Kukuljevićevu povelju" za životno djelo te "Nagradu Eva Verona" za mlade knjižničare do 35 godina starosti.

Godinama se mislilo da je Društvo osnovano 1948., no tek su selidbom NSK u novu zgradu pronađeni dokumenti iz 1940. sa žigom Hrvatskog bibliotekarskog društva, kasnije preimenovanog u Hrvatsko knjižničarsko društvo.