NOVA KNJIGA

David Trueba: Otvoreno cijelu noć

03.03.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Kao što je rekao Ambrose Bierce, dom je jedino mjesto otvoreno cijelu noć, a u prvom romanu Davida Truebe 'Otvoreno cijelu noć' (izdavač Meandar Media) riječ je o domu brojne i iznimno zanimljive obitelji Belitre

Djed i baka, otac i majka i njihovih šestero sinova tijekom jednog vrelog španjolskog ljeta sele se iz malog stana na periferiji u veliku kuću s potkrovljem, vrtom i trešnjom u središtu Madrida osamdesetih godina.

Djed Abelardo vjerski je fanatik i pjesnik koji često razgovara s Bogom; baka Alma, koja je odlučila ne izlaziti iz kreveta, piše pisma preminuloj prijateljici zanimajući se za život poslije smrti; otac Félix osjeća se isključeno i otuđeno jer mu dvanaestogodišnji sin Matías, koji pati od neobičnog psihičkog poremećaja, zauzme mjesto u obitelji, dok majka svesrdno brani svoje sinove bez obzira na mišljenje vanjskog svijeta.

David Trueba (Madrid, 1969) španjolski je pisac, novinar, scenarist, redatelj i glumac, brat Fernanda Truebe, redatelja kultnog filma 'Belle Époque'. Napisao je tri romana: 'Abierto toda la noche' (Otvoreno cijelu noć, 1995), 'Cuatro amigos' (1999) i 'Saber perder' (2008), koje su čitatelji i kritika veoma dobro prihvatili. Njegov je prvi roman u Španjolskoj doživio svoje šesto izdanje, a kao scenarist istaknuo se filmovima: 'Amo tu cama rica' (1991), 'Los peores ańos de nuestra vida' (Najgore godine naših života, 1994), 'Perdita Durango' (1997), 'Two Much' (Dvostruki zavodnik, 1995), 'La nińa de tus ojos' (Djevojka tvojih snova, 1998) i 'Balseros' (2003). Kao redatelj značajan je po filmovima 'La buena vida' (1996), 'Obra maestra' (2000), 'Soldados de Salamina' (Vojnici iz Salamine, 2002), 'La silla de Fernando' (2006), dokumentarcu o Fernandu Fernánu Gómezu, i 'Bienvenido a casa' (2006).

Trueba je pripovjedač iznimnog talenta, obdaren beskrajnom maštom koja mu uz dozu ironije omogućuje podsmijeh svakodnevnim doživljajima jedne obitelji, bilo koje obitelji na svijetu. (Darmstädter Echo)